У Дрогобичі в назві вулиці увіковічнили пам’ять новітнього Героя України – Івана Дацка

16:53 13 Травня 2022

У п’ятницю, 13 травня, відбулось урочисте відкриття вулиці пам’яті Героя України, дрогобичанина Івана Дацка. Захисник віддав своє життя у боротьбі з російським агресором.

Воїн Іван Дацко служив у батальйоні оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

У 2017 році був засновником Дрогобицької Муніципальної варти, а згодом її очільником. Був на Майдані. Відтак війна вчергове покликала його захищати рідну Батьківщину. З пекла військових дій – воїн не повернувся.

Відкриття вулиці пам’яті Івана Дацка (колишня Сахарова) розпочали з молитви отця Івана Паньківа та освячення таблички на будівлі ДЮСШа. Подія згуртувала рідних загиблого Героя, керівництво міста, а також побратимів Івана – воїнів Батальйону оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

Як наголосив у зверненні до присутніх Тарас Кучма – полеглі Герої будуть завжди жити в нашій пам’яті, серцях та історії міста.

Пам’ять про наших воїнів – Руслана Сіксоя та Івана Дацка буде вічною. Сьогодні ми попрощалися з ще одним захисником – Андрієм Скрипником. Імена мужніх захисників дрогобичан тепер назавжди носитимуть наші вулиці. Маємо пам’ятати – ми залишилися жити для того, щоб допомагати один одному та підтримувати в такий непростий час. Вдови та діти Героїв ніколи не повинні відчувати, що вони залишилися самі. Маємо тримати над ними опіку. Велика шана матерям Героїв. Тому щиро прошу, щоб ми завжди про це пам’ятали і дай Бог, щоб більше ніколи у нашому житті жодна дитина, жодна матір та дружина не відчула болю від втрати своїх рідних, – наголосив Тарас Кучма.

Також виступив й побратим Івана — воїн Роман Іванишин.

Нам було не просто. Були різні моменти. Велися серйозні бої. Іван з командою не відпочиваючи приїхали нам на допомогу з Києва. І зразу у бій. Прикривали, допомагали, бились як леви. Коли впав наш побратим Руслан, нам було важко. Однак, Іван з хлопцями під’їхали на допомогу. Потім впав Іван. Він впав не сам, загинули ще побратими. І, мабуть, нас чекає ще не один сумний день і ще не одна сумна втрата. Але ми маємо пам’ятати заради чого це все відбувається. Заради чого стали до строю, взяли зброю в руки. Бойове братерство – це не прості слова, це те, що об’єднує чужих людей спільною ідеєю назавжди – захистити державу, захистити наш народ. Війна завжди забирає кращих. Тепер вони оберігатимуть усіх нас як янголи-охоронці. Вони все одно в строю – тільки небесному, – наголосив Роман Іванишин, бойовий побратим загиблого.

Завершили захід спільним виконанням Гімну України у супроводі Дрогобицького муніципального камерного хору «Легенда». Захід вела Уляна Воят.

Додамо, відповідно до рішення сесії Дрогобицької міської ради від 14 квітня «Про проведення заходів з дерусифікації» – в місті Котермака низку вулиць перейменували в пам’ять новітніх Героїв, а саме – Івана Дацка, Андрія Скрипника, Руслана Сіксоя.

Перейти до вмісту