У Дрогобицькій Ратуші відбулася перша робоча зустріч керівництва міста та новообраного нардепа Ореста Саламахи

15:37 27 Вересня 2019

У п`ятницю, 27 вересня, у Дрогобицькій міській раді відбулася перша робоча зустріч керівництва міста та новообраного Народного депутата України від Дрогобиччини Ореста Саламахи.

З боку Дрогобицької міської ради у зустрічі взяли участь перший заступник міського голови Ігор Герман, заступник міського голови Василь Качмар, керівники структурних підрозділів ДМР освітнього, медичного та господарського напрямів, депутати міської ради.

Під час зустрічі сторони обговорили можливості спільного вирішення проблемних для Дрогобича питань. Зокрема мова йшла про недофінансування з держбюджету галузей освіти та охорони здоров`я, необхідність будівництва об`їзної дороги, можливості співпраці з одним полігонів для тимчасового вивезення ТВП з міста і стан житлового фонду у Дрогобичі.

За словами начальника відділу освіти ДМР Петра Сушка, дефіцит галузі освіти до кінця 2019 року у Дрогобичі складає 15 мільйонів гривень. Така ситуація, як наголосив заступник міського голови Василь Качмар, зумовлена неправильною формулою розрахунку у держбюджеті освітньої субвенції для міст обласного значення, Дрогобича зокрема.

«Формула розраховує субвенцію на основі минулорічних показників кількості учнів, яка щороку зростає. Також не фінансують індивідуальне навчання учнів, поділ класів при вивченні окремих предметів, занижують коофіцієнт штатного розпису», — розв`яснив посадовець та додав: «На початку року дефіцит освітньої субвенції становив 18 млн грн, однак за результатами реорганізаційних заходів дефіцит вдалося скоротити на 3 млн грн».

Щодо галузі охорони здоров`я Дрогобича, то розмір недоїмки до кінця цього року становить 31 млн грн. Причина — медична мережа Дрогобича для лікування на вторинному рівні отримує кошти у розрахунку на 80 тис. осіб — загальна кількість дрогобичан та стебничан, а фактично лікується — біля 350 тис. пацієнтів, які є мешканцями інших прилеглих територій. Повертати кошти за пролікованих хворих керівництво цих прилеглих територій повністю або ж частково відмовляється.

«У нас немає проблем з наданням медичних послуг на первинному рівні, зараз сімейні лікарі отримують доволі високу у медичній сфері заробітну плату. Однак медичним працівникам вторинного рівня неодноразово затримують заробітну плату, що, своєю чергою, може викликати певне соціальне обурення», — зазначив заступник міського голови Василь Качмар.

При чому, як зазначила начальник фінансового управління ДМР Оксана Савран, кошти, які необхідні освітній галузі та галузі охорони здоров`я, залишаються у області, однак при проведенні перерозподілу їх скеровують іншим територіям.

Народний депутат України Орест Саламаха зазначив, що звернеться з відповідним листом до голови Львівської обласної державної адміністрації, аби кошти, які так необхідні галузям освіти і охорони здоров`я міста, при перерозподілі скеровували Дрогобичу.

«Через те, що у Дрогобичі немає об`їзної дороги, увесь важковаговий транспорт рухається центральними вулицями міста, руйнуючи їх. Тому будівництво об`їзної дороги зі сторони Стрия на Самбір є наразі потрібним та необхідним кроком. Для цього вже виготовлено ПКД та проведено експертизу. Однак для будівництва дороги необхідна значна сума коштів, яку, в силу того, що міський бюджет не в змозі взяти на себе таке навантаження, необхідно залучити з держбюджету шляхом внесення її до переліку доріг загальнодержавного значення. До того ж ця об`їзна дорога сполучалася б з прикордонним шляхом до Нижанкович», — звернувся до Народного депутата України перший заступник міського голови Дрогобич Ігор Герман.

Однак, Орест Саламаха зазначив, що зараз пріоритетним є будівництво об`їзної дороги поблизу Меденич, вартість якої складає 1 мільярд гривень та яка необхідна також і дрогобичанам, оскільки скорочує близько 20 км. шляху.

Також Орест Саламаха заявив про готовність надати допомогу для укладення договору із одним із полігонів, який на постійній основі прийматиме ТПВ з Дрогобича, а також працюватиме над залученням інвесторів, які були б готові збудувати у Дрогобичі сміттєпереробний завод.

Обговорили під час зустрічі також і питання стану житлового фонду у Дрогобичі, зокрема і про будинок на вул. М.Грушевського, 101/1. Сторони погодились, що це питання потребує загальнодержавницього підходу та фінансової підтримки, оскільки органи місцевого самоврядування не в змозі самостійно це вирішувати.

На разі керівництво міста Дрогобич скеровує пакет необхідних документів для виділення з держбюджету 45 мільйонів гривень для придбання житла потерпілим мешканцям з будинку на вул. М.Грушевського, 101/1.

Зустріч була доволі продуктивною, — підсумував перший заступник міського голови Ігор Герман, — тому в подальшому сподіваємось на спільне оперативне вирішення проблем та співпрацю.

Перейти до вмісту