У Дрогобицькій громаді вшановують пам’ять жертв НКВД

11:46 14 Липня 2022

14 липня — День поховання на Полі Скорботи останків жертв НКВД, замордованих у в’язниці Дрогобича.

Щороку містяни та гості громади збираються на території меморіального комплексу Тюрма на Стрийській, щоб вшанувати пам’ять невинно убієнних.

У 1991 році 486 останків жертв НКВД, які знайшли на території Меморіалу, поховали на Полі Скорботи. Минулого року, цього дня у Дрогобичі відбулося поховання 78 останків жертв НКВД, які віднайшли у саду біля меморіалу «Тюрма на Стрийській».

За словами науковців, істориків та очевидців подій, у Дрогобицькій катівні НКВДисами було замордовано понад тисячу 1200 осіб. Загалом, у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941 кількість жертв становить понад 24 000.

Трагічні події звірств комуно-більшовицького режиму відтворено у виставі та фільмі з однойменною назвою «Дрогобицька Голгофа». Також про ці події видано низку літератури, серед якої – книга ініціатора розкопок у 1990 році Мирона Бучацького «Дрогобицька катівня НКВД-НКГБ, КПРС: Факт геноциду українського народу московською комуно-тиранією».

Цьогоріч московити знову повторили свій «подвиг». Аналогічні звірства руснею вчинено у Бучі, Ірпіні, Маріуполі та інших містах, які сьогодні залиті кров’ю невинно убієнних чоловіків, жінок та дітей.

Сьогодні День пам’яті має особливе значення. У храмах громади відбулися панахиди. Молилися за душі невинно убієнних й на початку засідання сесії міської ради.

Закликаємо всіх громадян не бути байдужими і взяти участь у скорботному заході, який відбудеться на Полі Скорботи о 16 годині. Виїзд автобусів о 15:30 від готелю «Тустань».

Перейти до вмісту