У Галереї сучасного мистецтва відкриють унікальні виставки українських митців

8:52 28 Липня 2022

Коли? — 31 липня, 15:00
Де? — Галерея сучасного мистецтва ДДХШ, вул. Івана Франка, 14

У Галереї сучасного мистецтва Дрогобицької дитячої художньої школи відкриють унікальні виставки Тетяни Думан-Скоп «Понад національне» та Лева Скопа «Ікони та Війна» з презентацією однойменної книги.

Тетяна Думан-Скоп — українська художниця, мистецтвознавиця, активістка Помаранчевої революції та Революції гідності, волонтерка, організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка аукціону “Митці – воїнам”. Є однією з представниць хвилі відродження авторського українського іконопису. В її творах спостерігається видима наївність, зворушлива дитинність, що пояснюється національним кодом, закладеним у творчості художниці. Загалом уся виставка складається з авторських ікон, проте в експозиції є й ті роботи, що не стосуються релігійної тематики. Творчість мисткині є зразком того, як було знайдено ключ до осягнення української культури. Мистецький спадок Тетяни Думан-Скоп – це оригінальне малярство базоване на діалозі давньої вітчизняної художньої культури та візуальних практик ХХІ століття.

Разом із Левом Скопом, що на початку 2000 років зібрав навколо себе групу художників-однодумців вони творили сучасне сакральне мистецтво на основі давніх українських традицій.

Лев Скоп – митець не лише з мистецького Львова та сакрального Дрогобича, а й з фронту одночасно, він іконописець, науковець, дослідник архітектури, волонтер, музикант, поет та унікальна особистість. Нагороджений званням почесного громадянина Дрогобича, зважаючи на його багаторічну громадську та волонтерську діяльність.

Протягом багатьох років Лев Скоп малює ікони та передає їх військовим на передову. Авторський проєкт «Ікони та Війна» включає експозицію авторських ікон та фотографій, які автору надіслали захисники з фронту, а також презентацію однойменної книги авторства Лева Скопа. Ідея проєкту виникла після випадку на передовій, коли одна з ікон впала зі свого місця. Військові схопили її та вибігли з бліндажа. За декілька хвилин туди прилетів снаряд росіян. Воїни зазначили, що це ікона Левка Скопа врятувала їм життя.

Перейти до вмісту