Трускавецька влада потрапила в яму, яку копала для КП «Дрогобичводоканал»

13:23 14 Січня 2022

Замість об’єктивних висновків з водного колапсу у Трускавці, маніпулятивні стріли полетіли у бік КП «Дрогобичводоканал». Щоб підняти голову з піску, достатньо знайти винного і показати його народу. У ситуації з КП «Дрогобичводоканал» міській владі Трускавця винного шукати не треба. Для білого і пухнастого владного Олімпу поганий дрогобицький монополіст завжди був винний у всіх бідах. Насправді водного колапсу на початку січня у Трускавці могло б не статися, коли б його не запрограмувала сама влада і ось як це відбулося….

У Трускавецького водоканалу було понад місяць часу – з 5 листопада до 8 грудня на проведення підготовчого етапу підписання договору. Та впродовж цього місяця, коли б ТзОВ «Трускавецький водоканал» мало вести активну переддоговірну кампанію, воно пішло у дивне затишшя…

У той час об’явилося таке собі КП «Трускавецьвода». Новоявлене підприємство також попросило у КП «Дрогобичводоканал» проект договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (копію листа додаємо). Отримавши від Дрогобицького водоканалу інформацію з переліком документів, які відповідно до законодавства, потрібно пред’явити для укладення договору, КП «Трускавецьвода» більше про себе чути не давало. Тим часом у переговорному листуванні після місяця перерви «воскресло» ТзОВ «Трускавецький водоканал». Був розкручений сценарій, за яким влада Трускавця планувала покласти обов’язки виконавця послуги в місті на новостворене КП «Трускавецьвода», а ТзОВ «Трускавецький водоканал» з боргом 12,5 млн грн мало б зникнути назавжди. Внаслідок цього збитків зазнало б КП «Дрогобичводоканал», бо борги ТзОВ «Трускавецький водоканал» повертати було б уже нікому.

Головні режисери підступного сценарію, ймовірно, не розраховували на провал і до кінця не продумали запасного плану. Подальший розвиток подій, на який розчаровані сценаристи спокійно махнули рукою, відбувався уже сам собою. Заклавши бомбу сповільненої дії, хтось сподівався, що вона не спрацює. Та дива не сталося… Водний колапс у Трускавці був прогнозований і відповідальність за нього повністю лежить на совісті міських чиновників. До того ж ст. 30 ЗУ «Про місцеве самоврядування» передбачає юридичну відповідальність міської влади щодо забезпечення водопостачання та водовідведення.

Масштабна аварія на водогоні «Гірне-Дрогобич» спрацювала на руку трускавецьким урядникам. Без води потерпали як дрогобичани, так і трускавчани. Та шквал народного обурення у Трускавці дещо змінив напрямок. Сотні обурених споживачів з Трускавця тероризували дзвінками кол-центр «Дрогобичводоканал». Трускавецькі посадовці полегшено зітхали, бо отримали гарантію, що народний гнів через відсутність води не перенесеться у їхні кабінети.

Грою в дешевий театр став візит трускавецької делегації до КП «Дрогобичводоканал». Активісти Трускавця мало не за руку привели начальника ТзОВ «Трускавецький водоканал» Роман Бучковича на переговори. Очільник Трускавецького водоканалу спочатку ховався за спини жінок, а далі таки змужнів і став залякувати впливом на ситуацію державних чиновників, які відпочивають у Трускавці. Вороже налаштовані на початку розмови трускавецькі активісти, вислухавши факти керівника КП «Дрогобичводоканал» Романа Шагали, заявили, що для себе відкрили багато нової інформації. Хтось таки дуже хотів заховати шило в мішку.

Тут вже мова не про брак дипломатії, а про спробу переламати ситуацію натиском сили, у шумі юрби розпорошити свою персональну відповідальність за те, чому все-таки договір з КП «Дрогобичводоканал» не був вчасно укладений.

Взаємини між КП «Дрогобичводоканал» та ТзОВ «Трускавецький водоканал» надалі залишаються напруженими через наявний борг 12,5 млн грн. Як би від цього боргу не відхрещувався керівник Трускавецького водоканалу Роман Бучкович, приписуючи собі заслуги у поліпшенні ситуації, факт залишається фактом.

На тлі усіх цих подій під великим сумнівом добросусідське партнерство між КП «Дрогобичводоканал» та ТзОВ «Трускавецький водоканал», про яке після загладження ситуації заявила трускавецька влада. Брехнею світ пройдеш, та назад не вернеш….

Перейти до вмісту