Триває загальнодержавна боротьба з Московським патріархатом: ще у березні розпочав її Дрогобич

17:26 15 Грудня 2022

Сьогодні, на дев’ятому році війни та десятому місяці повномасштабного вторгнення росії на українські землі, в Україні на державному рівні розпочали процеси викорінення Московського патріархату, які десять місяців тому розпочав та успішно втілив Дрогобич.

Днями було введено в дію обмежувальні заходи РНБО щодо діяльності проросійських релігійних організацій, СБУ проводить обшуки в церквах МП, знаходить та вилучає російські документи та літературу, а депутати Верховної ради нарешті напрацьовують законопроєкти про заборону УПЦ (МП).

Першопрохідцем у цій боротьбі була саме Дрогобицька громада. Адже у Дрогобичі боротьбу з Московським патріархатом розпочали ще весною, – більш ніж десять місяців тому.

Мешканці міста та керівництво громади – були одностайні: церква, яка підпорядковується московському патріархату, загрожує національній безпеці України та є однією з форм кремлівського тиску на нашу державу.

Тому у Дрогобичі не стали чекати прийняття рішень на вищому рівні, а розпочали ці процеси самостійно.

Мова йде про церкву святого Іова Почаївського, розташовану у Дрогобичі на вулиці Трускавецькій 56, яка раніше підпорядковувалась московському патріархату.

До вирішення питання та викорінення ворожої релігійної організації підійшли системно та професійно.

Ще 11 березня рішенням сесії Дрогобицької міської ради було заборонено діяльність УПЦ МП на території Дрогобицької громади.

Було проведено низку комісій та зустрічей з представниками церкви. Отцям дали час – самостійно та добровільно перейти до ПЦУ. Але так як отець МП, виявився затятим носієм «руського міра», видворяти московську патріархію з Дрогобича довелось примусово.

Відповідно до розпорядження міського голови Тараса Кучми, було створено комісію, завданням якої було розглянути питання законності функціонування церкви Московського патріархату в Дрогобичі та її переходу в підпорядкування Православної Церкви України.

Комісією було встановлено, що церква не мала належних документів ні на землю, ні на будівлю. Відтак після низки засідань, спільно з громадою, яка висловила чітке «Ні!» московському патріархату, 27 травня приміщення храму опечатали.

Коли всі прийшли до храму, аби провести тут першу спільну молитву за Україну, стало зрозуміло, що «московські батюшки» готувались до втечі та залишили по собі «голі» стіни. В церкві не було предметів іконостасу, вивезли більшість ікон та церковних атрибутів. Більше того з території зникли дзвони, а з двох будівель, розташованих на території церкви, навіть зрізали хрести.

Натомість залишились свідчення того, що служила церква саме московським покровителям. Зокрема тут були номери газет «Колимський благовісник» за 2014 рік про «чудотворні ікони Магадана». В той час, як росія анексувала український Крим та силою вторглась на Донбас, тут продовжували насаджувати ворожу пропаганду московської церкви.

Розпочату у Дрогобичі боротьбу з московським патріархатом успішно завершили. З червня цього року на базі колишньої московської церкви вже функціонує Гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного, де моляться за перемогу України та вшановують наших воїнів.

Практику Дрогобича у боротьбі з МП переймали інші громади. За консультаціями до Дрогобича звертались громади Київщини, які також намагались викорінювати з своїх територій московську патріархію.

Сьогодні, через десять місяців, після розпочатої в Дрогобичі боротьби з ворожою кремлівською церквою, ці процеси нарешті впроваджують на державному рівні. Тож маємо надію, що в скорому часі Україна повністю позбудеться московської церкви, яка стільки років несла в нашу країну не Боже слово та мир, а ворожу пропаганду та війну.

Перейти до вмісту