Традиція, що залишається живою: Ліцей №3 започаткував фестиваль «Гаївка перемоги» | Відео

17:06 19 Квітня 2023

Співали веснянки та водили кривий танок – на території Ліцею№3 імені В’ячеслава Чорновола,19 квітня, було по святковому урочисто та дзвінкоголосо. Уся річ у тому, що Ліцей започаткував потужний об’єднуючий фестиваль «Гаївка перемоги». До дійства долучились практично усі навчальні заклади міста та територіальної громади. Таким чином 31 творчий шкільний колектив у національних одностроях демонстрував свої таланти та водив гаївки.

Відкрили захід хвилиною мовчання та вшануванням пам’яті полеглих Героїв. Поблагословив усіх присутніх отець Юрій Завійський, духовний наставник Ліцею.

Після Великої Гаївки, яка кілька років тому об’єднала Дрогобич та увійшла в Книгу Рекордів України – цьогорічне дійство знову чисельно об’єднало молодь, педагогів, батьків та учнів нашої громади. Великодні Гаївки та веснянки – це наш національний фундамент та традиції, які маємо передавати з покоління в покоління. Саме гаївки мають нагадувати кожному з нас, що весна перемогла зиму, а добро переможе зло. Це дуже актуально в наш час – оскільки боремось із великим злом – російським агресором. Як життя перемогло смерть – так ми переможемо ворога. Тому нехай ці гаївки сьогодні гучно лунають на всю Дрогобиччину та прославляють Христове Воскресіння, – звернувся до присутніх отець Юрій Завійський.

Окрім кривого танцю та веснянок, у межах фестивалю функціонував шкільний благочинний ярмарок. На ньому кожен охочий міг придбати домашні солодощі та смаколики, а вилучені кошти буде скеровано на потреби ЗСУ.

Примножувати добрі українські традиції, пам’ятати подвиг наших воїнів та кожен на своєму місці робити все можливе для спільної перемоги – присутніх закликав міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Маємо сьогодні пам’ятати одну важливу річ, що дякуючи воїнам, які на передових позиціях відстоюють кордони нашої держави, ми можемо сьогодні тут зустрітися та відзначати світле свято Христового Воскресіння. Однак, є чимало тих воїнів, які, на жаль, поповнили небесний батальйон. Тож в пам’ять про них маємо жити далі, здобувати гідні професії, примножувати наші традиції і робити усе для того, щоб Україна найперше перемогла, а відтак відродилась та продовжила свій шлях розвитку. І в цьому нам маєте допомогти саме ви, наше підростаюче покоління. Тож будьте гідними українцями та гідними громадянами своєї Батьківщини, – наголосив очільник громади Тарас Кучма.

За баченням організаторів – фестиваль гаївок може стати традиційним щорічним пасхальним дійством і в такий спосіб нестиме іскру добра, щирості та примножуватиме українські традиції.

Ідея започаткувати фестиваль гаївок виникла ще зимою. Ми побачили під час різдвяних свят, що наші діти є спраглими до творчих заходів, масове проведення яких через війну є скасованим. Відтак, порадившись та заручившись підтримкою інших навчальних установ – ми вирішили організувати на території нашої школи весняний фестиваль «Гаївка перемоги». Радіємо, що сьогодні 31 навчальний заклад територіальної громади долучився до свята і віримо, що дійство стане традиційним та набере ще більших масштабів. Такі заходи однозначно покликані плекати наші традиції, примножувати їх та передавати з покоління в покоління нашу прадідівську ідентичність та самобутність, – підкреслила керівник Ліцею№3 імені В.Чорновола Оксана Чайковська.

Кількагодинне яскраве дійство завершили спільним виконанням пісні «Україна і Бог» та врученням дипломів про участь у святковому заході творчим колективам навчальних установ міста та територіальної громади.

Перейти до вмісту