Термінове звернення Тараса Кучми до дрогобичан щодо дій під час карантину

15:21 21 Березня 2020

Дорогі дрогобичани!

Сьогодні прийшов час, коли Ви позбавлені можливості вести звичайний ритм життя. Наші діти не пішли до школи, в дитячі садочки, ми не можемо посидіти за філіжанкою кави у дрогобицьких кав’ярнях. Не йдемо в театри, на концерти. Більше того, ми обмежені у пересуванні на вулицях, магазинах і подорожах.

У цій ситуації у нас виникає багато запитань, але найголовніше – що буде далі? Тому сьогодні звертаюся до вас не тільки як голова міста і представник всієї гілки влади міста Дрогобича, але й як лікар.

Першочергово хочу всім показати, що ми відкрито приймаємо рішення, і пояснюємо навіщо ми це робимо. Щоб на цьому ніхто не спекулював, щоб всі зрозуміли, що ми робимо все, що від нас залежить і все, що можливо в цій ситуації.

Переконаний, що ми впораємося з цим викликом, однак ми можемо зробити це лише разом.
Ситуація надзвичайно складна і тому прошу віднестися до неї з повною відповідальністю всіх без виключення.

Ми повинні спрямувати всі наші зусилля, щоб втрати у міській господарці, галузях культури, соціально-побутовій сфері, але найважливіше – життя і здоров’я наших містян були мінімальними.

Хочу ще раз підкреслити, що в ситуації, яка склалася, все залежить тільки від нас.

У світі тисячі лабораторій, наукових центрів, вчених вірусологів працюють над ліками, які б подолали вірус. Але, на жаль, таких ліків поки не існує. Тому нам залишається лише одне – не допустити розповсюдження вірусу. А це можливо тільки за умови координації всіх зусиль як влади, так і громадян.

Не кожна держава прийняла жорсткі міри карантину. І на це було логічне пояснення. Адже всі розуміють, що хвороба буде, тому краще, щоб виробився колективний імунітет. І люди, які будуть його мати, вже не будуть передавати вірус. Але для цього потрібен час. І ніхто не може передбачити скільки людських життів ми за цей час втратимо.

Тому навіть Велика Британія, яка на початку відмовилася від строгого карантину, сьогодні його запроваджує.

Наше завдання сьогодні затягнути час, щоб дати можливість вченим знайти засоби лікування даного захворювання. Щоб наші лікарні не були переповнені хворими і ми мали можливість надати відповідну медичну допомогу. Адже всім зрозуміло, що буде велика різниця між першими 10-20 хворими, які будуть отримувати всю необхідну допомогу, і зовсім інше, коли інфікованих будуть тисячі. І як би ми не готували наші лікарні, але жодна медична система у світі не впорається з таким потоком пацієнтів.

Візьмемо світову статистику, яка змінюється щохвилини.  Лікарні Європейських країн Італії, Іспанії, Німеччини переповнені. Хвороба забирає життя тисяч людей. За цими цифрами стоять чиїсь дідусі, бабусі, сестри, брати, матері, тати, просто друзі. Це люди, які ще вчора були поруч, а сьогодні їх уже нема.

Хвороба розповсюджується блискавично і єдиним методом розірвати ланцюг передачі вірусу на даний момент – це свідома поведінка кожного з нас.

Ми повинні дотримуватися певних правил, а правила прості:
1. Повна самоізоляція. Особливо це стосується тих людей, які нещодавно вернулися з-за меж України. Ви просто зобов’язані 14 днів перебувати в повній самоізоляції.
2. Без потреби не виходити до публічних місць і місць скупчень людей: магазини, банки, аптеки…
3. Якщо вам потрібно вийти в місто, ви повинні зберігати дистанцію від інших осіб близько 2 метрів один від одного.
4. Не тільки на вулицях міста проводяться санепідем заходи. Але й кожен з нас повинен дотримуватися простих правил гігієни.

Після кожного контакту з потенційним інфікованим предметом чи особою, необхідно мити руки і в жодному разі не торкатися обличчя, рота, носа, губ, очей, попередньо не обробивши руки.

Але найголовніше – ми повинні зараз як ніколи допомагати один одному. І приділити особливу увагу ближнім, які не можуть самостійно впоратися в даній ситуації. Це – одинокі люди, немічні, люди похилого віку і всі ті, хто просто потребує нашої уваги. Яким, можливо, треба принести ліки, продукти харчування, засоби гігієни, або просто вислухати: зателефонувати, написати смс, підбадьорити.

Тільки разом, спільними зусиллями, ми подолаємо хворобу.

Звертаюся до медиків. В даній ситуації ви всі стоїте на передовій у боротьбі із загрозою нашому життю. Щодня ви йдете на роботу заради нас. Заради нас ви ризикуєте власним життям.
Дякую вам за те, що в такий час ви зберігаєте спокій, впевненість і віру в те, що ми робимо все для того, щоб запобігти трагедії.

Дякую продавцям і касирам, які також виходять на свої робочі місця, щоб ми мали можливість придбати ліки, продукти і речі першої необхідності.

Дякую всім працівникам комунальних служб, які забезпечують повну життєдіяльність нашого міста: прибирають його, чистять, подають воду і стараються зробити все для того, щоби убезпечити нас від цього лиха.

Зараз наступив час, коли ми повинні проявити любов один до одного, опікуватися один одним і дарувати надію і віру в те, що ми впораємося з цим випробуванням і все буде гаразд.

Ми працюємо для того, щоб ви були вдома і були здоровими!

Перейти до вмісту