Тарас Кучма: Якщо ми зараз не знайдемо порозуміння між рівнями влади, між владою і державними структурами, то при найгіршому сценарії подій ми будемо безсилі

20:19 30 Березня 2020

На Дрогобиччині створено Міжрегіональний координаційний штаб протидії коронавірусу. Функціонування цього штабу погоджено з керівництвом області.

У понеділок, 30 березня, відбулося засідання штабу при Дрогобицькій РДА. У ході засідання порушено низку питань, які сьогодні необхідно вирішити: робота бригад з тестування громадян на інфікованість; закупівлю котла для утилізації використаних спецзасобів медиками, які контактуватимуть з хворими; компенсація перевізникам спецрейсів; забезпечення громадян та підприємств безперебійним водопостачанням та електроживленням в умовах надзвичайної ситауції; контроль цін на продукти та товари першої необхідності; дотримання правил карантину громадянами, зокрема ізоляції мігрантів.

Звісно, що це робочі питання, які вирішуються як на рівні міських голів, керівництва району, так і відповідальними органами місцевого самоврядування на місцях.

Та в ході наради виникла перепалка між представниками міськради Дрогобича та представниками депутата Верховної ради, які явно перевищили повноваження помічників-консультантів, щонайменше неетичною поведінкою по відношенню до присутніх міських голів Дрогобича та Стебника.

Каменем спотикання стало питання експлуатації Дрогобицького сміттєзвалища на час карантину та оголошення надзвичайної ситуації в Україні.

Неоднозначну позицію в цій ситуації зайняв й очільник місцевої прокуратури, який вказав на порушення експлуатації сміттєзвалища. Але, за словами представників ДМР, у цьому рішенні не вказано про заборону експлуатації сміттєзвалища.

Та незважаючи на розбіжності у поглядах сторін щодо необхідності розблокування сміттєзвалища, міський голова Дрогобича Тарас Кучма закликав сторони до єднання у протидії коронавірусу.

Тарас Кучма пояснив, що у нинішніх умовах на вулицях Дрогобича знову можуть з’явитися купи сміття.

Причина – небезпека відправляти машини зі сміттям на полігони в інші області, адже велика загроза звідти завезти коронавірус, станом на сьогодні якого ні у Дрогобичі, ні на теренах району у жодного госпіталізованого з підозрою на це захворювання не виявлено. Тому міська комісія ТЕБ та НС прийняла рішення включити Дрогобицьке сміттєзвалище до критично важливих об’єктів на час карантину. Нагадаємо, що таке рішення підтримали й міський голова Стебника Петро Старосольський та голова Дрогобицької райради Михайло Сікора, адже в нинішніх умовах сміттєвий колапс загрожує не лише Дрогобичу, а й Стебнику та низці сіл району.

До слова, за більше як два роки досі без відповіді залишається питання: «Куди ж дівається сміття з Брониці?».

«Якщо ми зараз не знайдемо порозуміння між рівнями влади, між владою і державними структурами, то при найгіршому сценарії подій ми будемо безсилі», – закликав до співпраці всіх присутніх Тарас Кучма.

На завершення наради міські голови звернулися до керівництва району з проханням оперативно повідмляти їх про прийняті рішення на рівні області та району.

У вівторок о 16:00 відбудеться засідання Міжрегіонального координаційного штабу з протидії коронавірусу на Дрогобиччині.

Перейти до вмісту