Солона ідентичність Дрогобича: чим унікальна дрогобицька сіль та де її можна придбати

9:38 14 Березня 2023

Сіль — один із незмінних символів Дрогобича. У місті є солевиварювальний завод, який є найстарішим в Україні та Східній Європі постійнодіючим підприємством. Дрогобицька солеварня працює з 1250 року і попри те, що вона не один раз перебувала під загрозою знищення, закриття чи приватизації, – тут досі добувають сіль.

У Дрогобичі зберегли стародавній метод видобутку солі — виварювання. Він більш енергозатратний, однак виварена з ропи сіль набагато корисніша, ніж добута шахтним способом, адже з неї практично випаровується бром. Весь дивовижний процес видобутку солі можна побачити під час екскурсій, проте на час дії воєнного стану вони тимчасово не проводяться.

Окрім виробництва солі, Дрогобицька солеварня є важливим туристичним магнітом, який приваблює відвідувачів не лише з України, а й з-закордону. Адже завод є важливою складовою ідентичності містян.

Як розповів директор підприємства Олег Петренко, придбати Дрогобицьку сіль можна у Туристично-інформаційному центрі Дрогобича, а також у мережах магазинів «Сільпо», «Рукавичка», «Ромашка» та «Близенько» у Львові. Окрім цього, сіль можна замовити на сайті Дрогобицької солеварні.

Додамо, процес роботи Дрогобицької солеварні в умовах війни також зображено у документальному фільмі «Сильні, як земля», створеному за сприяння Мережі захисту національних інтересів «АНТС» та Міжнародного фонду «Відродження». У кінострічці розповідають про одне з найдревніших автентичних підприємств Європи, як воно функціонує під час війни, нарощує потужності та продовжує працювати.

Перейти до вмісту