Святковою ходою та презентацією Мапи періоду УНР, Дрогобич відзначив День прапора

13:51 24 Серпня 2021

23 серпня у День прапора України, Дрогобич в унісон з усією державою майорів синьо-жовтими стягами. У місті організували масову ходу із 30-метровим полотнищем та презентували Мапу періоду УНР.

Через погодні умови презентацію мапи, яку планували провести на головній площі Дрогобича, перенесли до сесійної зали ратуші. До дійства долучилися талановита молодь міста та свідомі дрогобичани.

Як зазначила у вступному слові Олександра Пашко, керівниця відділу сім’ї та молоді – ідея створити та презентувати Мапу періоду 1918 року виникла не просто так.

Сьогодні напрочуд важливо продемонструвати усім – наша Україна єдина, могутня та сильна держава. Наші землі віками намагалися загарбати чужинці. Але ми маємо бути свідомі того, що наші землі та люди, які мешкають у різних куточках України – це наша найбільша цінність, – зазначила Олександра Пашко.

Мапа-пазл виконана із 13 елементів, які представляють етнічні землі України періоду 1918р. Серед них – Слобожанщина, Закарпаття, Полісся, Таврія, Кубань, Крим тощо.

Кожен так званий пазл-регіон України, під оплески присутніх, виносила та демонструвала молодь міста. Діти були одягнені у вишивані однострої того регіону, який представляли.

Карта України постійно змінювалася, і такі етнічні території як Кубань свого часу були в складі України. Тому цілому світові маємо показати, що Україна є великою державою, і такою навіть провокативною мапою ми сьогодні маємо продемонструвати своєму ворогу, що ми пам’ятаємо про наші етнічні землі, – наголосив заступник міського голови Андрій Ковч.

Відтак усю мапу винесли на Площу Ринок та склали у пазл.

Дрогобицька громада – молодь, освітяни та свідомі мешканці, яка чисельно зібралася на дійство – робили світлини із Мапою на згадку.

Відтак усі присутні святковою колоною із 30-метрови державним стягом, вирушили із Площі Ринок до Народного дому. По дорозі учасників масової ходи вітали піснями творчі колективи міста. До ходи долучився міський голова Тарас Кучма та усе керівництво громади.

Бажаю, щоб ми щоденно, а не лишень у день свята з гідністю несли наш стяг. Найперше маємо пам’ятати про тих, хто віддав своє життя за наш прапорі, і за тих, хто і сьогодні проливає за нього кров на Сході нашої держави. Стало відомо, що тільки вчора в зоні ООС загину молодий снайпер, якому було 22 роки. Нехай пам’ять про таких героїв живе з нами вічно, – наголосив у зверненні до дрогобицької громади Тарас Кучма.

Біля Народного дому усі присутні спільно із Заслуженим прикарпатським ансамблем народної пісні та танцю України «Верховина» виконали Гімн України.

Опісля, 30-метровий стяг вивісили на фасаді Народного дому.

Перейти до вмісту