Рідкісний, проте, аварійний: червонолистий бук на вулиці Івана Франка кронували

13:33 19 Вересня 2022

Рідкісній червонолистий бук, який десятками років прикрашав Дрогобич своєю автентичною красою, довелось кронувати. Дерево, яке серйозно хворіло з 2016 року, достойно трималось останні роки свого життя, однак цьогоріч зелені на ньому практично не проявилось. Натомість гілки почали всихати та падати від вітру, чим становили серйозну загрозу перехожим.

Червонолистий бук є ботанічною пам’яткою природи місцевого значення в Україні. У Дрогобичі на вулиці Івана Франка, біля музею «Дрогобиччина» таких дерев було два. Свій рідкісний статус вони отримали ще в 1984 році, з метою збереження вікових буків червонолистої форми.

На жаль, обидва дерева хворіли та ще в 2016 році, науковим висновком експертної комісії Національного лісотехнічного університету, були визнані «небезпечними для оточення та такими, що несуть суттєву загрозу аварійності».

Наші буки були вражені трутовиком Formes fomentarius Gill, відбувався давній процес загнивання деревини в центральній частині скелетних гілок, також зафіксовані ознаки деструкції периферійної деревини та всихання деяких гілок. Зазначенні природні процеси руйнування дерев, на жаль, не можна зупинити та не існує засобів для їх оздоровлення. Один із буків ми були змушені ліквідувати відразу після експертизи. Однак, інший – усе ще зеленів навесні, і ми в надії продовжити життя дерева ще на кілька років відтермінували його видалення, – повідомила адміністрація музею «Дрогобиччина», в чиєму віддані перебували дерева.

Один з буків вимушено зрізали ще в березні 2017 року, після висновку комісії. Однак інший бук, незважаючи на серйозне ураження, ще понад п’ять років тішив перехожих своєю красою.

Але час робив своє. Цією весною бук біля відділу історії вперше не зазеленів і почав скидати кору. А минулого понеділка під час дощової вітряної погоди почали падати великі та важкі гілки на тротуар по вулиці Івана Франка.

Ми були змушені невідкладно ліквідовувати аварійну ситуацію та загрозу життю пішоходів у людному місці. Звернулись у різні служби, які мають відповідні технічні можливості, за допомогою. Ми вдячні КП «Служба муніципального управління» за оперативно вжиті заходи щодо усунення небезпечної ситуації, – зазначають у адміністрації музею.

Як стверджують у Дільниці зеленого господарства КП «СМУ» – таке рідкісне дерево зрізати не так просто. Так як це природо-заповідний фонд, який потребує низки висновків та дозволів на державному рівні.

Адміністрація музею підійшла до питання дуже відповідально і, попри висновки комісії, ще стільки років берегла цей бук. На жаль, дерево довго та серйозно хворіло. Врятувати його було неможливо. Тому зараз стояло питання безпеки перехожих. Ми максимально обрізали аварійні гілки. Однак саме дерево буде зрізане після отримання відповідного рішення, – наголошує керівник Дільниці Наталя Пилипів.

За словами очільниці Дільниці зеленого господарства – комунальні служби ведуть систематичну роботу з озеленення міста. За можливості в місті висаджують і рідкісні породи дерев, які в подальшому зможуть поповнити природо-заповідний фонд міста.

Перейти до вмісту