Ремонту Стрийської бути: Департамент міського господарства оскаржуватиме Висновок Держаудитслужби

14:07 21 Квітня 2023

Минулого тижня завершився моніторинг публічної закупівлі з ремонту вулиці Стрийської у Дрогобичі, проведений Державною аудиторською службою України.

Мова йде про тендер на «Капітальний ремонт дороги по вул. Стрийській (від вул. Лесі Українки до вул. Винниченка) в м. Дрогобич Львівської області», проведений Департаментом міського господарства.

Участь у відборі взяли три компанії: ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», ТзОВ «Автомагістраль-Південь» та ПП «Вестінвестбуд». Переможцем тендеру оголошено ПП «Вестінвестбуд».

Перші двоє учасників, які подали на торги свої пропозиції, незважаючи на нижчу ціну, що надає право першочергової оцінки їх пропозицій, допустили помилки, що передбачали зміну  процесу виконання робіт, який чітко визначений робочим проектом і  може змінюватись виключно проектною організацією. На жаль, такі порушення учасників, що впливають на предмет закупівлі не можуть бути виправлені протягом 24 годин і підлягають обов’язковому відхиленню. Про законність відхилення пропозицій свідчить те, що жоден з учасників, пропозиції яких відхилено, не став оскаржувати рішення Департаменту міського господарства.

Після оголошення результату тендеру, Держаудитслужба розпочала перевірку процедури проведеної закупівлі.

У висновку Держаудитслужби йдеться про те, що Департамент не встановив учасникам 24-годинний термін на виправлення допущених ними неточностей в документах, що підтверджують  технічну специфікацію капітального ремонту, а натомість відхилив їх пропозиції.

Як зазначили у Департаменті міського господарства, – на час оголошення та проведення процедури тендерної закупівлі, відповідальні особи керувались чинною на той час постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 року «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», в редакції останніх діючих змін, внесених Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1495.

Відповідно до норм цієї Постанови, помилки учасників  в тендерних пропозиціях, які змінюють технічні та якісні характеристики предмету закупівлі, не можуть бути виправлені протягом 24 годин, – їх  відхиляють.

В ході проведеного моніторингу Департаменту не зробили жодного зауваження щодо підстав відхилення пропозицій. Що ж стосується часу на виправлення помилок – очевидно, що Держаудитслужба опиралась на норми Постанови Кабміну, що вступила в законну силу 25 лютого 2023 року, вже після оголошення тендеру та оцінки пропозицій ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл” та ТзОВ «Автомагістраль-Південь».

Відтак, керуючись чинним на той момент законодавством, Департамент провів процедуру тендеру, визнав переможця та в результаті підписав договір з підрядником.

Також, слід зазначити, що відсутня можливість розірвати договір з підстав, викладених у Висновку Держаудитслужби.

Натомість,  у Висновку жодних порушень щодо  тендерної документації Департаменту міського господарства, процедури закупівлі, порядку визначення переможця, укладення договору та додаткової угоди, а також щодо тендерної пропозиції  переможця ПП «Вестінвестбуд» аудиторами  не встановлено.

Враховуючи викладене вище, Департамент міського господарства планує оскаржити висновок Держаудитслужби в судовому порядку протягом десяти робочих днів з моменту його оприлюднення.

Перейти до вмісту