Підтримують українські традиції: в центральній бібліотеці міста експонують виставку ляльок-мотанок

15:56 17 Червня 2022

Сакральний оберіг нації – у Дрогобицькій центральній бібліотеці імені В’ячеслава Чорновола відкрили виставкову кімнату та експозицію ляльок-мотанок майстрині і педагога Ліцею№16 Оксани Войтків. Як розповіла присутнім умілиця – Україна багата на звичаї та традиції. Одним із таких є виготовлення ляльки-мотанки. Мистецтво так захопило жінку, що має власну колекцію ляльок, які щедро експонує.

Перші ляльки-мотанки знаходили ще під час археологічних розкопок. Вони були зроблені з бивнів мамонта – стверджують історичні джерела. Згодом ляльки набули популяризації і їх почали виготовляти із тканин. Назва лялька-мотанка говорить сама за себе – її мотають, колись говорили – кутають. Голку при виготовленні ляльки-мотанки не використовують. З прадавніх часів ляльки-мотанки українки вважали оберегом та ставили в хаті у трьох місцях – у ліжко дитини, над дверима та на покутті. Їх використовували як захист від злих очей, негоди, для родючості полів тощо. Звідси й їхній поділ на обрядові, ляльки-обереги, ляльки-іграшки, – зазначила Оксана Войтків.

За словами майстрині, свою колекцію ляльок ретельно створювала з любов’ю, бо це вже її хобі, яким вона щедро ділиться із усіма бажаючими, особливо із учнями.

Підтримувати українські звичаї та традиції, залучати до них молодь – завдання, які ставить перед собою бібліотечна система міста, зокрема центральна бібліотека імені В’ячеслава Чорновола – наголошує керівник Марта Андрусик.

З метою популяризації бібліотек та читання ми урізноманітнюємо бібліотечний простір та відкрили тут так звану виставкову кімнату. Сьогодні маємо презентацію колекції ляльок-мотанок, відтак проводитимемо інші цікаві заходи і імпрези. Окрім цього, ми підтримуємо і ЗСУ – у нашій виставковій кімнаті встановлено благочинну скриньку для збору коштів на потреби наших захисників, – наголосила керівник бібліотечної системи Марта Андрусик.

Експозиція експонуватиметься до кінця червня. Відвідувачів чекають в усі дні, окрім п’ятниці.

Перейти до вмісту