Про перспективу та реалії галузі охорони здоров’я Дрогобича та регіону в етері телеканалу “Україна24”

12:49 3 Січня 2020

У п’ятницю, 3 січня, начальник відділу охорони здоров’я Дрогобицької міської ради Володимир Чуба взяв участь у прямому етері телеканалу «Україна24». Посадовець проінформував про стан галузі охорони здоров’я у місті. Розповів про досвід переходу ще у 2016 році закладів охорони здоров’я у статус комунальних некомерційних підприємств та про співпрацю з Національною службою здоров’я України.

За словами посадовця, після укладення угод між комунальними некомерційними підприємствами та Національною службою здоров’я України на первинному рівні проблем немає. А от на вторинному рівні є фінансові проблеми, які пов’язані з відсутністю трансфертів від територій, мешканцям яких надано послуги у закладах охорони здоров’я Дрогобича. Такі пацієнти становлять 40% від загальної кількості. Причиною цієї проблеми є недосконалість Бюджетного кодексу України. Володимир Чуба також наголосив, що Дрогобицька міська рада зверталася до Міністерства охорони здоров’я України з пропозицією внести зміни до Бюджетного кодексу, а саме у 93 статтю, де слово «може», необхідно замінити на «зобов’язана». Тоді та чи інша районна чи міська рада буде зобов’язана укласти угоду на лікування своїх мешканців у закладах охорони здоров’я інших територій.

Оскільки Дрогобич був колись обласним центром, то у місті зосереджено понад 90% основних видів надання медичної допомоги. Зараз розвиваються нові напрямки. Однак через недосконалість закону медзаклади міста зобов’язані надавати медпослуги іногороднім мешканцям, а коштів за це не отримують.

Тому реформа охорони здоров’я на вторинному рівні є вкрай важливою, оскільки тоді рух коштів відбуватиметься за пацієнтом і проблема з трансфертами зникне.

Прокоментував ситуацію та перспективу галузі охорони здоров’я у Дрогобичі та регіоні заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль.

«Дрогобич, у якому концентрується надання медичної допомоги, а це означає якісніші лікарні, ніж в інших регіонах. Саме через це оплата буде відбуватися за надану медичну послугу. Незалежно звідки приїхала ця людина….
… Головному лікарю цієї лікарні не потрібно буде думати, з якого регіону до його лікарні приїхав той чи інший пацієнт, адже він отримає кошти саме за надану медичну послугу…
… Яка кількість лікарів забезпечить об’єм надання медичної допомоги — це справа управлінця, головного лікаря, медичного директора, менеджера….
… Міністерство охорони здоров’я ніяк не може впливати на керівництво сусідніх районів (мова йде про міжбюджетні трансферти за надані медичні послуги), але МОЗ розробляє і впроваджує чіткі, зрозумілі, прозорі правила роботи, які допоможуть більш якісно і більш вдало надавати медичну допомогу.», — про суть медичної реформи Дмитро Коваль.

Отож, з продовженням медреформи, за словами Дмитра Коваля, з 1 квітня лікарні через НСЗУ напряму отримуватимуть кошти за пролікованих хворих і тоді проблема з міжбюджетними трансферами вирішиться повністю. Натомість органам самоврядування, мешканці територій яких лікуватимуться у закладах охорони здоров’я на інших територіях, прийдеться приймати рішення про доцільність подальшого утримання своїх медзакладів.

Перейти до вмісту