Проекти для покращення побутових умов проживання внутрішньо-переміщених осіб та чергова гуманітарна допомога з Польщі – підсумки візиту офіційної дрогобицької делегації в міста-побратими

17:12 7 Червня 2022

Дякували за допомогу, переймали досвід та провідали українців, котрі вимушені через війну тимчасово мешкати в Польщі – таку багатофункціональну мету переслідувала офіційна делегація Дрогобича, яка під кінець минулого тижня побувала в Польщі. Очолив делегацію міський голова Тарас Кучма, спільно із ним візит до Польщі здійснили керівник Дрогобицького водоканалу Роман Шагала, директор Дрогобицького центру соціальних служб Оксана Матчишин, керівник КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Конзьолка.

За твердженнями керівника центру соціальних служб Оксани Матчишин – у Польщі найперше вражає дорожня карта прийому біженців – все чітко та логічно.

Чітка інформація, куди рухатися, де можна отримати допомогу, де можна знайти прихисток над головою – інформація такого плану розміщена скрізь, особливо в тих місцях, де тимчасово можуть мешкати і перебувати українці,– зазначила Оксана Матчишин.

Відтак, першим містом куди дрогобичани заїхали переймати досвід в соціальному плані та в плані облаштування тимчасових помешкань для українських біженців – був Краків. У місті є чотири великі локації, де мешкають наші земляки, які покинули свої рідні міста, через російську агресію. Зазвичай це переселенці із східних терен України.

Ми оглянули різні локації, де тимчасово мешкають українці, це і колишній заклад для сенйор – там сьогодні мешкає 40 українських сімей. Тут нам вдалося налагодити комунікацію, що за потреби ми можемо скеровувати сюди осіб старшого віку, щоб вони перебули в Кракові небезпечний період війни, – додає Оксана Матчишин.

В іншій локації для українців в Кракові мешкає 450 наших земляків. Швидко, оперативно та якісно розгорнути ліжкомісця та облаштувати усе для комфортного перебування переселенців допоміг Американський фонд «CORE». Як наслідок – дрогобицькій делегації теж вдалося налагодити контакти із Американським фондом та домовитися про співпрацю. Зокрема, як зазначає Оксана Матчишин, цими днями представники американського фонду прибудуть в Дрогобич і допоможуть реалізувати проект з покращення умов проживання ВПО – облаштувати приміщення та забезпечити усім необхідним. В облаштованому приміщенні зможуть мешкати особи, які прибувають в Дрогобич і відтак прямують далі, або ж ті, хто через російську агресію вимушений покинути рідні домівки.

Битом – місто-побратим Дрогобича, яке теж вдалося відвідати дрогобицькій делегації. З перших днів війни місто активно допомагає і підтримує дрогобичан – скеровує карети швидких, медичне обладнання, тощо. Окрім цього місто інтенсивно приймає і переселенців.

Мешканці Битома і президент міста Маріуш Волош знають, що Дрогобич реалізовує цікавий проект із спорудження житла для внутрішньо переміщених осіб. Тож наші партнери готові допомогти нам будівельними матеріалами та побутовою технікою з метою якнайшвидшої побудови житла і його облаштування. Паралельно у Битомі також готові реалізувати аналогічні проекти із спорудження помешкання для українців, котрі через війну змушені покинути рідні терени. Спорудження житла в нас стане прикладом для Битом – як і в якому напрямку рухатися. Окрім цього із спорудженням житла для українських біженців в Битомі готові подбати про психологічну підтримку і реабілітацію українців, – додає Оксана Матчишин.

Паралельно, керівництво Битома скерувало із дрогобицькою делегацією чергову гуманітарну допомогу для дрогобичан – це 25 одиниць побутової техніки: морозилки, холодильники, мультиварки тощо. Все це скерують для потреб як внутрішньо переміщених осіб, так і для захисників. Окрім цього – 2 вантажівки із медикаменти скерував у Дрогобич і Краків.

Окрім важливої гуманітарної та соціальної підтримки українців загалом та дрогобичан зокрема – у Битомі планують і цікавий спільний культурний проект. В одному із парків Битома планують створили мурал, присвячений митцю Бруно Шульцу.

Перейти до вмісту