Попри всі виклики та перестороги, у Дрогобицькій громаді триває підготовка до опалювального сезону

9:46 10 Серпня 2023

Враховуючи досвід опалювального сезону 2022-23 років у всіх є розуміння того, що ворог продовжуватиме атакувати енергетичну інфраструктуру України. Окрім цього температурний режим цієї зими може бути нижчим від минулорічного. Відтак у Дрогобицькій громаді триває підготовка до нового опалювального сезону.

Цьогоріч на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України керівництво держави визначило 3 основні пріоритети, на які планують витрачати бюджетні кошти – наближення перемоги, підготовка до опалювального сезону та вступ до ЄС та НАТО.

У зв’язку з цим міський голова Тарас Кучма поставив перед комунальниками завдання – провести максимум заходів в громаді з метою належної підготовки до опалювального сезону. А керівникам відділів освіти, медицини, культури, головам ОСББ – провести належну підготовку, перевірити внутрішні мережі в будинках та установах комунальної власності, замінити проблемні елементи системи теплопостачання.

При Департаменті міського господарства Дрогобицької міської ради створено штаб з підготовки до осінньо-зимового періоду в час воєнного стану. Для того, щоб координувати дії комунальних служб в разі надзвичайних ситуацій енергетичного характеру.

КП «Дрогобичтеплоенерго» планує провести низку підготовчих заходів та ремонтних робіт. У місті Стебнику планують реалізувати проект з заміни частини старої теплотраси, яка є енергетично неефективною та встановити два котли, які працюватимуть на альтернативному паливі.

З метою реалізації цих заходів було прийнято цільову програму Дрогобицької міської ради. Реалізація програми дасть змогу досягнути економії та зменшити споживання газу на 20%.

На жаль, станом на сьогоднішній день держава заборгувала понад 36 мільярдів гривень місцевим підприємствам по компенсації різниці в тарифах. Борг держави перед КП «Дрогобичтеплоенерго» становить близько 40 млн грн.

В адміністрації КП «Дрогобичтеплоенерго» зазначають, що для безперебійного початку опалювального сезону та його стабільного проходження необхідно:
– компенсувати різницю в тарифах підприємствам ТКЕ, – потрібне рішення Парламенту та виконання Урядом;
– обмежити договірне списання на користь постачальника природного газу коштів з рахунків підприємств ТКЕ, – потрібне рішення Уряду;
– продовжити режим ПСО на наступний опалювальний сезон для уникнення значного росту тарифів на тепло, – потрібне рішення Уряду.

Так як станом на сьогоднішній день відповідні дії Урядом не вчинені, ситуація залишається нестабільною та існує загроза перебоїв теплопостачання. Однак комунальним підприємством вчиняється максимум заходів з метою вчасного початку опалювального сезону та надання якісних послуг мешканцям громади.

Перейти до вмісту