Петра Франка вшановують сьогодні у Нагуєвичах

17:41 28 Червня 2022

Сьогодні 28 червня виповнилося 132 роки від Дня народження Петра Франка – наймолодшого сина Івана Франка. Петро Франко був авіатором, хіміком, спортсменом, політиком, депутатом УРСР, активним громадським діячем, співзасновник Пласту, добровольцем легіону Українських січових стрільців.

Вшанувати непересічну особистість зібралися у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» на науковій музейній патріотичній академії.

Розпочали захід з пластунської молитви за участі представників станиці Пласту Дрогобича. Участь у дійстві взяли Петро та Люба Галущаки – правнуки Каменяра.

У своєму виступі Петро Галущак наголосив, що його діда знищили у невідомий спосіб представники радянської влади. Відтак поділився спогадами про діда. Син Івана Франка знав вісім мов. Петро Франко товаришував з сім’ями Шухевичів та Барвінських. Відтак у лавах Січових стрільців під час другої світової війни вони виборювали незалежність. Боротьба триває й сьогодні.

За словами Петра Франка, відважність Січових стрільців сьогодні наслідують ЗСУ. На його думку видумані сьогодні правила ведення війни є абсолютно неприйнятними. Мають бути правила ведення миру.

Завершив свій виступ зверненням до Пластунів та подякував за спільну молитву.

Привітав учасників дійства й очільник громади Тарас Кучм.

Війна з московською ордою триває не три місяці, не вісім років, як сьогодні говорять. Боротьба триває століття, але ми маємо шанс завершити цю боротьбу. Петро Франко був геніальною людиною. До нього ставилися по-різному. Він символізує цілу епоху становлення незалежності нашої держави. Він уособлює тих, хто споконвіку до нині любить і захищає державу. Все, що він робив, він робив з любов’ю. Ми також повинні сьогодні боротися за свою незалежність, пам’ятати історію і робити це з любов’ю, – наголосив Тарас Кучма.

Модерував захід директор музею-садиби Богдан Лазорак. Він наголосив, що Петро Франко мріяв, щоб заповідник у Нагуєвичах був аналогічний, як шевченківський у Каневі. Також пригадав, що у 2020 році перший пам’ятник Петру Франку відкривали саме у Нагуєвичах.

Перейти до вмісту