«Перейменування вулиць іменами новітніх Героїв – не тема для піару» – Тарас Кучма наголосив на системності заходів дерусифікації

14:43 1 Серпня 2022

У Дрогобицькій громаді тривають заходи дерусифікації. Громада позбавляється від усіх пережитків радянщини, – пам’ятних знаків, історичних меморіалів, радянських книг та назв вулиць, щоб остаточно розірвати будь-які зв’язки з радянською комуністичною епохою, нащадки якої вкотре загарбницьки топчуть наші землі та посягають на знищення української нації.

Нагадаємо, що ряд вулиць Дрогобича та Стебника вже перейменували, присвоївши їм імена новітніх Героїв, які захищали Україну ціною власного життя.

Однак в місті та громаді досі залишаються вулиці, названі старими радянськими назвами або іменами осіб російського походження. Дрогобицька громада хоче остаточно від них позбавитись, – адже Україна має багато видатних осіб та новітніх Героїв, які достойні того, аби їхніми іменами було названо вулиці чи заклади.

Водночас ініціативи щодо перейменування вулиць міста іменами загиблих захисників досить часто розкручують в соціальних мережах.

Під час понеділкової наради міський голова Тарас Кучма звернувся до всіх з проханням – не переводити дану тему в площину піару та долучатись до роботи комісії, аби заходи дерусифікації були проведені системно.

«Сьогодні ми маємо багато новітніх Героїв, які віддали свої життя за Україну. Ми повинні проводити цю роботу системно та підготовлено. Не можна переводити це у площину піару в соціальних мережах. Коли деякі люди закидують теми «а давайте цю вулицю назвемо таким іменем» і активно розкручують цю тему в Фейсбуці, – це як мінімум травмує почуття близьких та рідних. Це не тема для піару. Комісія створена для того, щоб провести аналіз, підготувати необхідні матеріали та висновки щодо доцільності перейменування вулиці чи закладу конкретним іменем» – наголосив Тарас Кучма.

Нагадаємо, що розпорядженням міського голови Тараса Кучми було створено комісію з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької територіальної громади.

До складу комісії увійшли представники депутатського корпусу, місцеві краєзнавці та історики, представники галузі архітектури та містобудування. Очолив комісію заступник міського голови Андрій Ковч.

19 липня відбулося перше засідання комісії. Члени комісії та запрошені на засідання громадяни зобов’язались напрацювати історичні довідки по цих вулицях і на наступному засіданні подати пропозиції з перейменування таких вулиць як Гвардійська, Глінки, Лєрмонтова, Механізаторів, Мічуріна, Рєпіна, П. Чайковського. Адже всі присутні зійшлись на думці, що ці вулиці однозначно потрібно перейменувати.

Друге засідання комісії відбудеться завтра, 2 серпня, у світлиці Дрогобицької міської ради.

Перейти до вмісту