Пазл, який вдалося скласти докупи: Культурно-освітній центр імені Івана Франка у Дрогобичі відкрито

12:28 12 Жовтня 2020

У приміщенні колишньої вечірньої школи на вулиці Івана Франка відкрили Культурно-освітній центр. Ця будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Відкриттю передувала довга процедура оформлення документації, проведення ремонтних робіт, чисельні наради. Та все це стало можливим завдяки наполегливості міського голови Тараса Кучми. Активно над створенням КОЦу працював директор художньої школи Ігор Шимко. Сама ж ідея зародилася ще у 2017 році, під час проведення Днів Австрії.

У неділю, 11 жовтня, відбулося урочисте відкриття КОЦу. На початку, за християнським обрядом, чин освічення споруди провів отець Іван Паньків.

Далі відбулися виступи за участі дітей та лунали вітальні слова місцевої інтелігенції. Привітав з непересічною подією учасників дійства й міський голова Тарас Кучма.

Вітаючи поціновувачів Франка, Тарас Кучма зі сарказмом пригадав, як «доброзичливці» заявляли, що у цій будівлі облаштують приватний медичний центр міського голови.

«Звісно, що сьогодні можна кепкувати з того, що говорили наші «доброзичливці». Але, якщо серйозно, то сьогодні вітаю кожного, хто причетний до створення КОЦу. Мало хто вірив в успішний результат, але згуртувавшись, ми реалізували задумане. Це новий крок в епоху розвитку Дрогобича як міста, де поважають і люблять кожну людину. Дрогобича – у якому прагнуть творити наслідуючи Івана Франка», – заявив Тарас Кучма.

Про те, як зародилася ідея облаштування КОЦу розповів Ярослав Лопушанський – доцент ДДПУ ім. І. Франка. За його словами, у 2017 році під час проведення Днів Австрії виникла ідея створити Центр австрійської культури у Дрогобичі. Саме тоді Тарас Кучма ініціював створення робочої групи з напрацювання стратегії реалізації цієї ідеї. Однак, в ході низки засідань виникла ідея облаштувати Культурно-освітній центр, до складу якого включити не лише Центр Австрійської культури, але й інші культурні та освітні представництва у місті. Таким чином робоча група почала працювати над створенням КОЦу, який згодом назвали імені Івана Франка.

Сьогодні КОЦ – пазл, який складається з Центру Українсько-Австрійської співпраці, галереї мистецтва, представництва Міжнародного Фонду Івана Франка та музею-садиби у Нагуєвичах, сучасного театрального простору, центру вивчення міської історії.

Урочисту атмосферу доповнила виставка полотен художників – учасників художнього пленеру, який також щороку відбувається за підтримки міського голови Тараса Кучми. За словами Ігоря Шимка, на виставці представлено 90 картин з видами Дрогобичан, які написані 40 художниками з України та Європи.

На завершення дійства до присутніх зі словами подяки звернулася керівник КОЦу Марія Супрун, яка процитувала представника роду Франка – Петра Галущака: «І Ти – Франко!».

Перейти до вмісту