Організація дистанційного навчання під час карантину в ліцеї № 1 імені Івана Франка Дрогобицької міської ради Львівської області

10:47 22 Квітня 2020

На початку карантину класні керівники та вчителі-предметники активно розпочали обмін навчальними матеріалами для дистанційного навчання з допомогою месенджера Viber в раніше створених групах класів. Цієї комунікації виявилося недостатньо, тому вчителі апробовували платформу «МійКлас» (https://miyklas.com.ua/). Учитель математики Вознюк Л.І. зареєструвала ліцей на платформі та виконувала роль куратора навчального закладу. Але відсутність навчального контенту з різних предметів та класів, а також дуже короткий термін безкоштовної апробації спонукала до використання іншої платформи для дистанційної форми навчання.

Адміністрація ліцею запропонувала використовувати сервіси Google. Відповідно до наказу по ліцею вчитель інформатики Знак О.Л. створив обліковий запис Google для ліцею, який використав для створення курсів за допомогою сервісу Classroom з різних предметів та класів. При наповненні курсів навчальним контентом  вчителям рекомендовано використовувати відео-матеріали, презентації, онлайн-тестування, інтерактивні вправи, онлайн- підручники.

Для ефективного використання додатку  вчителям та учням на сайті ліцею створено сторінку з відеоуроками для роботи в Classroom. Для учнів створено сторінку з опублікованими кодами до всіх курсів.

Уже під час другого тижня карантину  адміністрація ліцею провела першу відеонараду з учителями за допомогою платформи Zoom (https://zoom.us/). Така нарада проводиться щотижня. На ній обговорюють проблеми та успіхи дистанційного навчання та режим роботи вчителів та учнів.

Учні початкових класів на початку важко адаптовувалися до дистанційного навчання, тому вчителі початкових класів активно використовують платформу Zoom, проводячи щодня онлайн-урок. Для підсумку вивчених тем пропонують дітям інтерактивні вправи та ігри, розроблені за допомогою сервісу https://learningapps.org/.

Учителі основної та старшої школи, працюючи на платформах «МійКлас» та Classroom, використовують платформу Zoom для проведення «живих» уроків. Для узгодження проведення таких уроків вчителі використовують додаток GoogleКалендар, в якому відзначають Клас, у якого буде урок, Година, о котрій розпочнеться урок, Предмет, з якого проводитиметься урок, Вчитель, який проводитиме урок.

Із початку карантину для підготовки учнів 11-х класів до зовнішнього незалежного оцінювання  вчителі використовували відео з YouTube-каналу Міністерства освіти і науки «Курси з підготовки до ЗНО» (https://www.youtube.com/playlist?list=PLFVSJgZgf7h-wuKXo4MQzr-u99XJciOwH), а згодом вчителі 5-11 класів почали використовувати відео «Всеукраїнської школи онлайн» (https://www.youtube.com/channel/UCQR9sMWcZshAwYX-EYH0qiA)

Практично всі учасники освітнього процесу ліцею охоплені дистанційним навчанням, хоча залишаються й такі, що не мають можливості взяти в ньому участь через відсутність гаджета, комп’ютера або ноутбука, неможливості підключення до мережі Інтернет. Інколи виникають технічні проблеми як в учнів, так і в учителів, що негативно впливає на ефективність процесу навчання.

Перейти до вмісту