Ні – російським назвам: у Дрогобичі та Стебнику перейменують низку вулиць

14:44 5 Жовтня 2022

Відбулось засідання комісії з вивчення питань дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Комісія була створена відповідно до розпорядження міського голови 10 червня. До роботи комісії залучили депутатів, істориків, краєзнавців та громадських активістів.

Протягом попередніх засідань комісія погодила список вулиць, які підлягають першочерговому перейменуванню, так як досі носять радянські назви або імена осіб російського походження.

Після цього на платформі E-DEM відбулись публічні електронні консультації з громадою, а в мережі інтернет була доступна електронна форма з напрацьованими варіантами перейменування вулиць.

В процесі голосування люди мали змогу підтримати один із запропонованих варіантів, або ж подати власний варіант назви для тої чи іншої вулиці з коротким обґрунтуванням. Після проведених голосувань відбулось напрацювання історичних довідок, які підтверджують доцільність присвоєння нової назви конкретній вулиці.

Так як на адресу міської ради надійшла низка звернень від мешканців сіл з проханнями не перейменовувати їхні вулиці, – на засідання комісії запросили начальника Дрогобицького ЦНАП Оксану Тішину, яка роз’яснила членам комісії та присутнім на засіданні людям процедуру зміни назви вулиці та перереєстрації документів мешканцями вулиці.

Рішення про перейменування вулиці приймає сесія Дрогобицької міської ради. Згодом відділ архітектури та містобудування готує лист до держателів реєстру щодо внесення змін назви вулиці. Процедура внесення змін в реєстрі може займати декілька місяців.

Що ж стосується мешканців вулиці, то людям доведеться оновити дані та привести їх у відповідність до реєстру. У випадку, коли всі документи в порядку, а всі дані актуалізовані в реєстрі, це не складе жодних проблем і не потягне за собою витрат.

Однак, якщо документи та права власності на нерухомість старого зразку їх доведеться оновлювати, виготовляти технічну документацію та вносити в реєстр актуальні дані.

Важливим є те, що всі ці дії рано чи пізно доведеться зробити всім мешканцям. Перейменування вулиць жодним чином не ускладнює цієї процедури, а лише стимулює до наведення ладу з документами.

Після роз’яснення, наданого очільницею ЦНАП Оксаною Тішиною, члени комісії ще раз обговорили вулиці, які підлягають перейменуванню та ознайомились з історичними довідками.

Що стосується Дрогобича комісія погодила перейменування таких вулиць:
– вул. Гвардійську на вул. Героїв Азову.
– вул. Лермонтова на вул. Степана Витвицького.
– вул. Механізаторів на вул. Івана Боберського.
– вул. Мічуріна на вул. Володимира Кобрина.
– вул. Петра Чайковського на вул. Мирослава Скорика.
– вул. Індустріальну на вул. Олега Дяківа.
– вул. Некрасова на вул. о. Омеляна Ковча.

Проект рішення з перейменування цих вулиць буде винесено на найближчу сесію Дрогобицької міської ради.

Перейменування вулиці Рєпіна тимчасово відклали. За цей час буде скеровано лист в Інститут національної пам’яті та Інститут українознавства з метою отримання професійного роз’яснення щодо того, чи є Рєпін українським чи російським художником.

Аналогічний запит буде скеровано по Юрію Горлісу-Горському, чиїм іменем пропонували назвати одну з вулиць міста.

У Стебнику вулицю Миру пропонують назвати вулицею новітнього Героя Івана Керелюса.

Що ж стосується сіл Дрогобицької громади, в яких планували перейменувати вулиці Миру та Перемоги – питання вирішили відкласти та залишити на довивчення. Після низки зустрічей з мешканцями та роз’яснень, комісія повернеться знову до питання перейменування вулиць.

Сім вулиць Дрогобича та одну вулицю Стебника, відповідно до рекомендацій комісії, можуть перейменувати вже найближчим часом – під час чергової сесії Дрогобицької міської ради.

Перейти до вмісту