Ні домашньому насиллю в сім’ї! Куди звертатись та як діяти у випадку домашнього аб’юзу

11:05 17 Березня 2023

У Дрогобицькій міській раді відбулась Координаційна рада з питань запобігання та протидії домашньому насиллю. Зустріч модерувала фахівець відділу сім’ї та молоді Ірина Юзефович. До діалогу були запрошені служби, яким доводиться щоденно реагувати на виклики домашнього насилля в сім’ях. А саме – інспектори позаштатної мобільної групи реагування на факти вчинення домашнього насильства, фахівці відділу-служби у справах дітей та відділу сім’ї та молоді ДМР.

Як наголосила Ірина Юзефович станом на лютий цього року в журналі реєстрації зафіксовано 34 повідомлення про вчинення актів насилля в сім’ї в межах Дрогобицької територіальної громади. До категорії постраждалих осіб входять: діти, внуки, дружини, мати, брат, співмешканка, батько, бабуся, внутрішньо-переміщені особи.

На жаль, повномасштабна війна, яка триває в Україні, не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними в нашій державі – а саме домашнього насильства. Домашнє насильство є одним із тих явищ, яке у період війни лишень загострюється. Окрім цього, домашнє насильство зачіпає вразливі групи населення – серед яких і внутрішньо переміщені особи, які, поміж іншого, обтяжені вирішенням життєвих проблем, що виникли через обстріл окупантом їхніх рідних міст та призвели до міграції в межах країни, – канстатує Ірина Юзефович.

Серед основних причин вчинення домашнього насильства виділяють наступні:
-стан алкогольного (наркотичного) сп’яніння;
-соціально-економічна нестабільність сім’ї (наприклад, низький рівень життя та достатку, безробіття, рання вагітність, неготовність до батьківства тощо);
-своєрідна реакція на насильство над собою (досить часто діти, які в дитинстві -постраждали від насильства, переносять таку модель виховання на своїх дітей, оскільки не знають інших методів виховання);
-самоствердження через інших осіб;
-ревнощі тощо.

На засіданні Координаційної ради – спільно з інспекторами позаштатної мобільної групи реагування на факти вчинення домашнього насильства обговорили механізм співпраці про видачу направлення особам, які постраждали від домашніх кривдників до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Також у Дрогобичі понад рік часу при міському центрі соціальних служб функціонує денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашніх кривдників. Там постраждалі особи можуть пройти психологічну реабілітацію та знайти прихисток на кілька днів.

Як зазначили під час координаційної ради дільничі офіцери поліції Дрогобицького РВП ГУНП – їхня мобільна група реагування на факти протидії домашньому насильству працює у різних напрямках, виїжджає на виклики, інформує потерпілих від насильства про їхні права та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися, виносить термінові заборонні приписи, притягнення кривдників до адміністративної чи кримінальної відповідальності тощо.

Якщо ви потребуєте консультації або роз’яснення з питань домашнього насильства слід звернутися за такими номерами телефонів:
102 – Національна поліція України;
0 800 213 103 – контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги;
0 800 500 335 або 116 123 – Національна «гаряча лінія» з питань протидії насильству та захисту прав дитини;
0 800 500 005, або з мобільного 116-123 (цілодобово) – Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації;
1547 – Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству.

 

Перейти до вмісту