Міжнародне партнерство: міські голови Дрогобича та австрійського Галляйну обговорили можливі напрями співпраці

18:09 26 Листопада 2019

Офіційний Дрогобич посилює партнерські відносини з містами Австрії. Так, днями делегація з Дрогобича на чолі з міським головою Тарасом Кучмою побувала у місті Галляйн.

У межах візиту відбулася офіційна зустріч міських голів Дрогобича та Галляйну.

Тарас Кучма та Олександр Штангасінгер обговорили можливі напрями співпраці.

Найперше міські очільники обмінялися історичними фактами про міста. Виявляється, що історія Дрогобича та Галляйну має не лише спільність в часі Австро-Угорської імперії, а й пов’язана з видобутком солі. Сучасність обох міст також має спільність, яка полягає в тому, що Галляйн, як і Дрогобича колись було промисловим містом. Зараз промисловість у місті відсутня, а видобуток солі з гірських порід також зупинено ще 30 років тому. Тому місто орієнтується на розвиток туризму. До слова, у Галляйні поки що є тільки один готель.

«В Україні тривають реформи. У вас сталий розвиток, який відбувається в умовах стабільності економіки, тому ми зацікавлені в обміні досвідом у кількох напрямах — розвиток культурно-туристичної сфери, медицини, господарки та управління містом», — зазначив Тарас Кучма.

Також дрогобицька делегація поділилася досвідом розвитку системи «Смарт сіті», який за короткий період часу отримав визнання у Європі.

Також було обговорено умови взаємодії місцевого самоврядування з державними структурами, зокрема в галузях освіти, медицини, культури, туризму. Мова велася про делегування повноважень, фінансову підтримку, податки.

Олександр Штангасінгер наголосив, що Галляйн знаходиться неподалік Зальцбурга. Тому місто має потенціал розвитку туризму та готельної інфраструктури. Також, коли у Зальцбургу проводяться культурні фестивалі, Галяйн є однією з локацій-філій цих фестивалів.

Оскільки Галляйн має історію видобутку солі, яку в гірських породах видобували кельти, то мерія зацікавлена у промоції цієї історії.

У ході обговорення видобутку солі, Тарас Кучма презентував Олександру Штангасінгеру дрогобицьку сіль і розповів про її особливість з медичної точки зору.

Щодо медицини, то у місті Галляйн є проблема з кадрами. Більшість лікарів прагнуть працювати у великих клініках. Тому введено практику ротації лікарів між великим та малими клініками.

Бюджетні асигнування місту в розмірі 50% надходять з державного та федерального уряду. Для функціонування соціальної сфери, будинків пристарілих, дитсадків, шкіл, місту надаються субвенції від федерального уряду. Всі закони чи програми, які приймають державою, погоджуються з місцевим самоврядуванням. В цьому напрямі успішно співпрацює Асоціація міст і державними структурами.

Відтак міський голова Галляйну запропонував співпрацю не лише в межах сфери культури та туризму, а й економічній.

На завершення зустрічі, Тарас Кучма презентував низку культурних заходів, які відбуваються у Дрогобичі, зокрема Церемонію вручення міжнародної премії Івана Франка, лауреатів якої обирають у Відні, та Дні Австрії, які організовує Австрійська бібліотека у Дрогобичі спільно з міською радою.

Обидва міських голови домовилися про зустріч у Дрогобичі та напрацювання спільного плану подальшої співпраці.

Нагадаємо, візит делегації з Дрогобича, участь у якому разом з міським головою Тарасом Кучмою взяли керівник Австрійської бібліотеки Ярослав Лопушанський, керівник відділу охорони здоров’я ДМР Володимир Чуба, доцент ДДПУ ім. І. Франка Василь Лопушанський, керівник прес-служби ДМР Зеновій Квасній, відбувся на запрошення австрійської сторони за сприяння мерії Галляйну та Австрійської бібліотеки у Дрогобичі.

Перейти до вмісту