Мультикультурне місто: у Дрогобичі започаткували зустрічі з головами національних спільнот

15:46 7 Жовтня 2021

У світлиці Дрогобицької міської ради відбулась зустріч з головами національних спільнот, які проживають у Дрогобицькій громаді. Мета зустрічі – визначити проблеми, з якими стикаються представники нацспільнот та можливість реалізації спільних культурно-мистецьких заходів.

Станом на сьогоднішній день у Дрогобицькій МТГ проживають представники польської, єврейської, кримсько-татарської та ромської громад.

Очільників цих спільнот запросили на зустріч, щоб спільно обговорити актуальні питання з життя кожної громади.

На зустріч прибули представники польської громади – Адам Хлопек та Ярослав Гринчишин, єврейської – Йосиф Карпін та Леонід Ґольберґ, кримсько-татарської – Абдурахман Іслямов та Марлен Абібуллаєв. Представники ромської спільноти були запрошені на зустріч, однак з об’єктивних причин не змогли долучитись, тож поспілкуватись з ними вдалось лише в телефонному режимі.

До зустрічі приєднались представники ГО «Dro.ART» Олександр Максимов та Маріанна Максимова, яка впродовж останнього часу досліджувала ромську спільноту та готувала репортажі про життя ромських родин у Дрогобичі.

Ініціював проведення зустрічі та виступив її модератором заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

Представники національних спільнот розповіли про життя в Дрогобицькій громаді, про те, що хотілося б змінити чи покращити на сьогоднішній день, а також озвучили ідеї, які можна спільно реалізувати.

Польська громада висловлювалась про необхідність облаштування польського центру та упорядкування кладовища на вулиці Трускавецькій.

Єврейська громада озвучила проблему недобросусідства, так як приватні ділянки, що сьогодні використовуються в комерційних цілях, впритул примикають до синагоги.

«Я прихильник гасла – «Єдність, що складається з різностей» – зазначив голова іудейської спільноти Йосиф Карпін – Однак людям треба навчитись співіснувати, не утискаючи інших».

Кримсько-татарська спільнота в Дрогобичі станом на сьогоднішній день налічує близько 20 великих родин. Це люди, які волею обставин, в час анексії Криму Росією, переїхали до Дрогобича і для яких наше місто стало другим домом.

«Коли ми переїжджали, – думали, що це буде тимчасово. А вийшло, що ми досі тут. Нам виділили приміщення, де ми змогли облаштувати свій культурний центр, за що ми дуже вдячні місту. Для нас збереження своєї культури є дуже важливим, та було б цікаво дізнатись більше і про інші спільноти» – наголосив голова кримсько-татарської громади в Дрогобичі Абдурахман Іслямов.

Під час зустрічі було обговорено питання залучення спільнот, що проживають в громаді, до важливих процесів функціонування та розвитку Дрогобицької ТГ. Зокрема мова йшла про можливість організації спільних заходів.

«Я зараз пишу про ромів та цікавлюсь їхньою культурою. Хочу запросити до Дрогобича на міжнародний джазовий фестиваль закарпатських ромів, які грають джаз, – хочеться показати людям іншу сторону ромської культури» – зазначила Маріанна Максимова.

Під час зустрічі було обговорено ідею проведення мультикультурного фестивалю, на якому було б представлено національні спільноти, що проживають у Дрогобицькій громаді – їхню культуру, вбрання, страви національної кухні кожного народу, музику, танці та все найкраще, що має кожна з громад.

«Дрогобич об’єднав у собі різні національності і важливо, що всі ці культури відчувають себе дрогобичанами. Незважаючи на відмінності, які є між нами, ми живемо в одній громаді, – тому ми маємо з повагою ставитись одне до одного, поважати культурні та релігійні переконання і разом будувати успішну мультикультурну громаду» – наголосив заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

Після зустрічі Андрій Ковч скерував протокольні доручення до керівників структурних підрозділів міської ради, відповідальних за вирішення питань, які були порушені на зустрічі.

Організатором зустрічі з представниками національних спільнот Дрогобицької громади виступило управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій Дрогобицької міської ради. Такі зустрічі у Дрогобичі проводитимуть на регулярній основі, з метою налагодження комунікації місцевого самоврядування та громади.

Перейти до вмісту