Музей “Дрогобиччина”. Покрова Пресвятої Богородиці дрогобицькому храмі Святого Юра

11:24 15 Жовтня 2020
Покрова Пресвятої Богородиці
14 жовтня – одне із найважливіших церковних свят – Покрова Пресвятої Богородиці. Культ Матері Божої як покровительки українського народу тягнеться від княжих часів.
У дрогобицькому храмі Св.Юра, що знаменитий своїми розписами, Богородичні сюжети посідають особливе місце. Над вхідними дверима Введенського приділу є зображення Матері Заступниці, яка ніби охороняє усіх віруючих, котрі зайшли до храму та дарує їм своє заступництво.
Тема Покрови втілена і в празничковому ряді іконостасу, і в стінописі нави. Найбільш монументальним є зображення «Мадонна милосердя», яка сприймалась як «Покрова Пресвятої Богородиці» на східній стіні бабинця над входом до центральної нави. Композиція горизонтально розділена на дві частини. У верхній – маляр з дивовижною майстерністю створив образ Богородиці, яка розпростерла червоний мафорій, наче крила над кожним, хто молиться в храмі. У нижній частині знаходяться вісім клейм, два останні з яких втрачені. У всіх зображених сценах бере участь ангел-охоронець, який втішає людей, зцілює, рятує… Таке композиційне вирішення даної теми було популярним у церквах на теренах Бойківщини.
Покрова Пресвятої Богородиці – один з найулюбленіших християнських празників українського народу – символ опіки і заступництва Пречистої Діви Марії українського воїнства (козацтва, вояків УПА, сучасних захисників України).
Леся Летнянчин,
зав. відділом пам’яток дерев’яної архітектури
Перейти до вмісту