Музей “Дрогобиччина”: Мандри Україною з Юліаном Дорошем та Ярославом Ковалем

17:28 10 Лютого 2021

Мандри Україною з Юліаном Дорошем та Ярославом Ковалем

Візуальне мистецтво Галичини ХХ століття неможливо уявити без двох знакових харизматичних постатей, які не просто досягли вершин професійної майстерності, але й спричинились до становлення українського фотомистецтва та кінематографу. Юліан Дорош та Ярослав Коваль постійно фахово змагались, творили одну справу, за словами сучасників, мріяли про спільну виставку. І лише майже через 100 літ минулої неділі (7 лютого) в Дрогобичі цій мрії двох митців суджено було здійснитись завдяки львівській команді ентузіастів, очолюваній відомим краєзнавцем Романом Метельським.

Юліан Дорош(1909 – 1982рр ) – засновник професійного, національного кіно в Галичині, один з організаторів Українського фотографічного товариства, кінооператор, режисер, публіцист. На світогляд та творчість Юліана Дороша великий вплив мав його рідний дядько, відомий письменник, журналіст Антон Крушельницький. У 1933 році, коли був створений перший український фаховий часопис для любителів «Світло і тінь», Дорош став одним з його головних редакторів, та активним автором публікацій та творцем першої навчальної книги «Підручник фотоаматора» ще у 1931.

«Коваль галицької фотографії», світлини якого понині вважають класикою, Ярослав Коваль, знаний насамперед як портретист. Збереглось близько двадцяти рідкісних світлин із Митрополитом Андреєм. Складний життєвий шлях: арешт, утримання більше місяця у камері «смертників» в очікування виконання вироку, заміна на 25-літнє заслання у Воркуті, зрештою повернення через 11 років додому. І тільки у 1991 році у Києві нарешті відбулась його персональна фотовиставка «Підлюте., липень 35-го… Місяць із життя Андрея Шептицького», яка згодом з успіхом експонувалась в Америці та Канаді.

Затамувавши подих, слухали присутні у залі Палацу мистецтв надзвичайно цікаві розповіді про цих двох талановитих українців з уст куратора цього проєкту Роман Метельського, вченого секретаря музею М. Грушевського Софії Легін, спадкоємиці знаменитої родини Тетяни Крушельницької.  Про неймовірну знахідку – останній фільм Юліана Дороша, присвячений майстрам народної творчості: писанкарям, гончарам, різьбярам, ткачам, вишивальницям та інших, – розповідав Ігор Ткачик, який подарував нове життя унікальній стрічці, оцифрувавши та озвучивши її.

Перегляд фільму глибоко вразив усіх присутніх талантом та любов’ю автора до рідного краю, створивши особливо щиру атмосферу та ставши своєрідним камертоном для виступів учасників презентації, зокрема культуролога Володимира Грабовський, директора історико-культурного заповідника в Нагуєвичах Богдана Лазорака та директора музею «Дрогобиччина» Алли Гладун.

Запрошуємо усіх дробичан оглянути фотовернісаж, який триватиме щодня впродовж місяця у Палаці мистецтва.

Фото:  Ігор Фецяк.

Перейти до вмісту