Мова-єднає: у Дрогобичі завершився мовленнєвий курс для внутрішньо переселених осіб

10:57 17 Травня 2022

З початку війни Дрогобич прийняв понад 10 тисяч вимушено переміщених осіб. Відтак, КП «Центр професійного розвитку» організував та успішно провів мовленнєвий курс задля покращення рівня володіння українською мовою.

Курс тривав упродовж місяця, заняття відбувались 1-2 рази на тиждень по 1,5-2 години. Зустрічі проходили в Дрогобицькій центральній міській бібліотеці ім. В. Чорновола. Кількість охочих долучитися до курсів постійно збільшувалася.

Для нас була важлива не так кількість учасників, а те, щоб люди цього хотіли. Навіть якщо це 10, 20 людей. Нам важливо те, що ті люди, які приходили перший раз, відвідували курси і надалі. Учасники були активні, старанно готувались до занять, та найважливіше — у них було більше, ніж просто цікавість, у них було велике бажання, — прокоментувала представниця КП «Центр професійного розвитку» Наталія Свойкіна.

Проводили заняття педагоги закладів освіти Дрогобича, все відбувалося на волонтерських засадах. Вчителі забезпечували фахові знання та створювали невимушену атмосферу.

Організатори бліц-курсу «Мова єднає» зазначають, що мета курсів проста — мотивувати внутрішньо переміщених осіб розмовляти рідною мовою, стимулювати до вивчення або ж підтягнути та вдосконалити свої знання.

За бажанням учасників, після закінчення навчання та вручення сертифікатів курс трансформувався у розмовний клуб. Засідання клубу відбуватимуться щосереди о 16:00 в Дрогобицькій міській дитячій бібліотеці, що на вулиці Т. Шевченка.

Після закінчення навчання, ми побачили, що в цьому надалі є потреба. Ми побачили, що наші учасники хочуть говорити, вдосконалювати свої навички і дуже вмотивовані. У розмовних клубах будемо робити ставку на мовлення, на те, щоб люди не боялись висловлюватись, — поділилась Наталія Свойкіна.

Як стверджують організатори бліц-курсу, найважливіше те, що навчання припало до душі внутрішньо переселеним особам. Вони з нетерпінням очікували на нові уроки та готові приводити на них своїх рідних та знайомих. Окрім пізнавальних лекцій учасникам організовували екскурсії музеями Дрогобича.

Завдяки небайдужим мешканцям Дрогобича, зокрема Вірі Меньок, Світлані Волошанській та Юлії Юзефів організатори курсу змогли провести екскурсії у музей Бруно Шульца, віллі Яроша також завдяки Володимиру Бараняку учасники мали змогу дізнатись чимало про історію банківської справи на наших теренах.

КП «Центр професійного розвитку» запрошує усіх охочих приєднуватись до розмовного клубу та вдосконалювати свої знання рідної мови.

Контактний номер телефон — 067-681-67-89.

Перейти до вмісту