Медичні підсумки 2022: у мерії Дрогобича відбулася зустріч керівників медзакладів із міським головою

14:33 16 Грудня 2022

 

У міській раді Дрогобича підбили підсумки досягнень у медичній галузі за 2022 рік та окреслили план розитку лікарень та поліклінічних відділень міста і громади на 2023 рік. Зустріч ініціював міський голова Дрогобича Тарас Кучма та керівник відділу охорони здоров’я Володимир Чуба.

Серед запрошених – керівники медичних установ КНП “Дрогобицька міська лікарня №1”, КНП “Стебницька міська лікарня”, КНП “ Дрогобицька дитяча лікарня”, КНП “Дрогобицька міська лікарня №3”, КНП “Дрогобицька міська поліклініка”, представники районного поліклінічного відділення, КНП “Болехівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини”.

Кожен із пристуніх презентував досягнення свого медичного закладу за рік, що минає та ділився планами на перспективу.

Так, за словами керівниці КНП “Дрогобицька дитяча лікарня” Оксани Стебельської – їхня медична установа у 2022 році зробила ремонт 6 палат, відкрито новий блок гігієни, де розміщено 2 душові кабіни та санвузли для зручності перебування малених апцієнтів та їхніх батьків. Медзаклад поповнився і моніторами пацієнта, завдяки співпарці із БФ “Разом до України”, а також іншим потрібним для роботи реанімації та відділів лікарні обладанням. За твердженнями Оксани Стебеської – скорочено термін перебування маленький пацієнтів у лікарняних стінах – від 7-9днів до 4-3, а в складніших випадках – до 5 днів.

Серед проблеминих питань медзакладу – подальший ремонт відділень лікарні, а також те, що 51% пацієнтів, які потребують шпиталізації є по самозверненнях, 28% – скерування від первинної ланки допомоги.

Насправді ніде у світі немає такої статистики щодо самозвернень недужих в лікарні, як спостерігаємо у нас – виходить, що десь є недопрацювання на якомусь етапі роботи із пацієнтами. Маємо посилювати практику планових обстежень як дітей так і дорослих в нашому місті та громаді. Паралельно, тішить той факт, що переходите на європейську практику і зменшуєте тривалість перебування дітей в стаціонарі до 4-3 днів. Тобто стабілізуєте важкі стани та скеровуєте на подальше лікування додому, – прокоментував керманич громади Тарас Кучма.

Що стосується Стебницької міської лікарні – то станом на кінець 2022 року медзаклад немає заборгованості по заробній платі медикам. В НСЗУ подано документів на 15 пакетів послуг на наступний рік.

Щодо успіхів лікарняної установи в році, що минає – то це ремонт операційних блоків хіріргічного корпусу, а відтак і самої хірургії, капітальні оновлення психо-неврологічного відділу, відкриття кабінету комп’ютерної томографії, який запрацював 2 тижні тому та ряд інших, а також проведення низки операцій із залученням малоінвазивних методів.

Дрогобицька міська поліклініка. Цьогріч в рамках реорганізації відбулось об’єднання стоматологічної клініки з шкір-вендиспансером, відтак вони стали підрозділом Дрогобицької міської поліклініки. В наслідок об’єднання двох клінік – проведено ремонт приміщення стоматології та на різні поверхи переселено дві медичні стурктури – стоматологічного профілю та шкір-вендиспансеру.

Що стосується центрального Поліклінічного відділення – то за рік, що минає вдалось провести низку ремонних робіт та поповнити медустанову новою технікою. Нещодавно в поліклінічному відділенні відкрили гінекологічний кабінет огляду для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Серед планів на 2023 р – провести ремонтні роботи покрівлі та старого корпусу поліклініки.

КНП “ Дрогобицька міська лікарня №1” – щоденно перебуває в стаціонарі від 350 до 400 пацієнтів. За рік що минає вдалось розшитрити спектр оперативних втурчань – повідомив керівник установи Андрій Коцюба. Це зокрема – діафрагмальні операції, придбано новий наркозний апарат, лапараскопічну стійку тощо. Оновлено ряд приміщень відділів лікарні і ці роботи лиш продовжуватимуть і в наступному році.

Також лікарня успішно реалізовує програму по заміні колінних суглобів. На місцевому рівні затверджено відповідну програму щодо протизування, в межах якої частину коштів на протезування виділяють з міського бюджету.

Також КНП “Дрогобицька міська лікарня” успішно здійснює серцево-судинні операції, рятує людей з інфарктами тощо.
Щодо проблемних питань – то це не своєчасне скеурвання коштів за деякі опеарційні втурчання від НСЗУ, особливо що стосується інсультів.

Як підсумок – міський голова Тарас Кучма наголосив, що питання своєчасних оплат за надані послуги лікарями від НСЗУ буде порушувати на зустірчі Асоціації міст. Оскільки, на медичні заклади Дрогобича та громади із повномасштабним вторгненням окупантів значно посилилось навантаження, через міграцію людей та прибуття в місто Котермака кілької тисяч переміщених осіб.

Також Тарас Кучма закликав керівників медичних установ міста до тісної співпраці, щоб спільно замкнуто коло наданих медичних послуг у нашому регоні.

Окрім цього, Тарас Кучма акцентував увагу керівників медзакладів запланувати на 2023 р. низку виїздів їхніх лікарів із медоглядами до мешканців територіальної громади – зокрема, мова іде про окулістів, кардіологів, лорів, травматологів та нервопатологів.

 

Перейти до вмісту