Медична реформа: Ні зрівнялівці, так – справедливому розподілу коштів

17:28 19 Травня 2020

За квітень 2020 року медзаклади Дрогобича та Стебника отримали на 6 мільйонів більше, аніж у 2019 році.

Для того, щоб «вижити» у квітні 2019 року дрогобицьким медзакладам необхідно було 9 мільйонів 453 тис. грн, однак медичної субвенції з держбюджету надійшло лише 5 мільйонів 263 тис. грн. Різницю у сумі 4 мільйони 190 тис. грн дофінансовували з місцевого бюджету – для цього знімали кошти з функціонування життєво важливих інфраструктурних об`єктів міста: ремонту доріг, будинків, дитячих садків, шкіл та багато іншого.

За рік така сума сягнула 40 мільйонів гривень, яку виділили з місцевого, районного та обласного бюджетів на утримання сфери охорони здоров`я.

Однак тепер лише за перший місяць функціонування реформи вторинної ланки у квітні 2020 року дрогобицька та стебницька медицина отримала 11 мільйонів 444 тис. грн від НСЗУ. Це на 6 мільйонів 181 тис. грн більше, аніж за аналогічний період торік. За рік це було б понад 80 мільйонів гривень, а за останні 4 роки та декілька місяців за підрахунками 2019 року – додаткових 327 мільйонів гривень.

Такі цифри у понеділок, 18 травня, у ході щотижневої наради міського голови Дрогобича з керівниками структурних підрозділів ДМР, комунальних підприємств та держустанов міста озвучив начальник відділу охорони здоров`я ДМР Володимир Чуба.

Зараз дофінансовувати з міського бюджету Дрогобича кошти на виплату заробітних плат медикам не потрібно, оскільки «гроші йдуть за пацієнтом». Мова йде про те, що відповідно до реформи охорони здоров`я вторинної ланки, яка стартувала з 1 квітня, гроші медзакладу сплачують за кожного пролікованого пацієнта. А у лікарнях Дрогобича та Стебника медичні послуги отримують не лише дрогобичани та стебничани, а й близько 40% населення Дрогобицького району, Трускавця, Борислава та сусідніх територій. Раніше кошти медзакладу сплачували, керуючись місцем реєстрації пацієнта. Коли «гроші почали йти за пацієнтом» дрогобицькі та стебницькі лікувальні заклади отримали фінансовий ресурс, який дозволяє принаймні виплатити заробітні плати медикам та фінансувати мінімальні поточні видатки на утримання установ. За принципом «гроші йдуть за пацієнтом» вдалося й вирішити багаторічну проблему дефіциту коштів, які не повертали суміжні території за надані медпослуги їх мешканцям у дрогобицьких та стебницьких медзакладах.

«На власному прикладі переконався, що для лікарень, які працюють, продовження нововведеної медичної реформи вторинної ланки є вкрай важливе. Якщо її призупинити, то лікарні, які , наголошую, працюють, зазнають краху. Міські бюджети не в силі фінансувати медичну галузь у частині виплати зарплат, оскільки це прерогатива НЦЗУ, а до реформи – Міністерства охорони здоров`я.

Якщо ж реформа продовжиться, то місто отримає на медичну галузь на десятки мільйонів більше, аніж торік. За ці кошти ми зможемо підняти охорону здоров`я майбутньої Дрогобицької ОТГ та всього регіону на гідний рівень, а її жителі матимуть змогу отримувати належні медичні послуги», – прокоментував міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Перейти до вмісту