«Малу Конституцію» міста затверджено

9:26 6 Грудня 2019

Близько шести місяців у Дрогобичі працювали над «Малою Конституцією» — новою редакцією Статуту громади міста. До цього процесу були залучені експерти Ради Європи, представники місцевого самоврядування. Проект обговорювали на зустрічах з громадою та депутатським корпусом міської ради.

У четвер, 5 грудня, нову редакцію Статуту громади міста затвердили на засідання 59 сесії Дрогобицької міської ради.

У ході брифінгу керівник робочої групи з напрацювання проєкту нової редакції Статуту громади заступник міського голови Дрогобича Володимир Коцюба наголосив, що новий Статут є уніфікованим і важливим документом.

« Ми врахували всі пропозиції від громади та від депутатів. Цей документ чітко регламентує інструменти та процедуру участі громади міста. Переконаний, що громада буде користуватися цим Статутом і брати участь в управлінні містом», — наголосив Володимир Коцюба.

Максим Лукінюк — експерт Ради Європи також зазначив, що у Статуті враховано рекомендації Мінрегіону, Ради Європи, практики інших міст. Враховано не лише вимоги Закону про місцеве самоврядування, а й передбачаються норми, які розширюють діяльність громади в місті.

Статут містить 10 розділів. З новинок у Статуті описано процедури громадського контролю, громадської експертизи, громадський бюджет, збори, ініціативи, слухання, публічні та електронні консультації, порядок звітування, вимоги до сайту міської ради.

На завершення керівник відділу ІТ та аналізу Станіслав Гайдер повідомив про те, що окрім розміщення нової редакції Статуту громади на інтернет-порталі ДМР, у друкованому форматі Статут розмістять у спеціально облаштованому місці на другому поверсі міської Ратуші, де кожен охочий зможе ознайомитися з «Малою Конституцією» міста.

Перейти до вмісту