Культура сучасного суспільства: Чи є альтернатива?

16:13 17 Березня 2021

У середу, 17 лютого, міський голова Дрогобича Тарас Кучма та директор Дитячої художньої школи Ігор Шимко взяли участь в етері радіо «Франкова Земля». Впродовж години гості студії та ведучі спілкувалися про культуру, мистецькі заходи, людей, нову Концепцію культурного розвитку Дрогобицької територіальної громади.

«Дуже часто ми звертаємо увагу на економічні, господарські проблеми, рівень зарплати. Але не завжди ми звертаємо увагу на культуру поведінки… Місто – це в першу чергу люди, які у ньому живуть», – зазначив Тарас Кучма, розповідаючи про те, як у місті знищується комунальне майно, яке придбано, встановлено чи облаштовано за кошти громади.

За словами Тараса Кучми, сьогодні зло набагато більше популяризоване, ніж добро. Негативна інформація шириться швидше, ніж позитивна. У буденщині люди перестають помічати добрі вчинки, події… Змінюються пріоритети.

Сьогодні вкрай важливим є розвиток культурної громади. Унікальність Дрогобича полягає у проведенні різноманітних культурних заходів. Сьогодні низка заходів позитивно впливає на промоцію міста та розвиток туризму.

До прикладу, міський голова зазначив, що у час сміттєвого колапсу художники зуміли відобразити у картинах побачене прекрасне на вулицях, де поруч було сміття. Цю красу помічають й гості міста, але не всі мешканці звертають на це увагу. Більше того, в силу обставин є люди, які постійно сіють негатив. А є люди, які прагнуть творити.

Про добрі справи, ідеї та спільну реалізацію проєктів розповів Ігор Шимко.

Насамперед учасники бесіди згадали про цілий пласт митців та науковців, які творили і продовжують творити культурний Дрогобич. Згадали покійного професора Михайла Шалату, митців, які сьогодні продовжують працювати – науковців Миколу Зимомрю та Степана Якима. Згадали й про молодих спортсменів, які прославляють наше місто на міжнародній арені. Говорили про інтелігентність та шляхетність, яку суспільство губить.

Обговорюючи мистецькі події, гості студії розповіли про цьогорічну Дрогобицьку Шевченкіану. Про новий формат святкування, адже життя Кобзаря було багатогранним. Він говорив про хороші речі і про ті, які знищують суспільство. Згадали й про створення фільму «Лис Микита».

Підсумовуючи етер, учасники дискусії дійшли висновку, що проблемою культури сучасних людей є наслідки радянського виховання. Однак, є й позитив – нове покоління, яке має інше мислення, є щирим, відкритим, освіченим, яке, зрештою, гордиться тим, що є дрогобичанами, українцями. Саме нову генерацію, яка має нові можливості, учасники бесіди бачать як потенціал розвитку культурного не лише Дрогобича, а й всієї новоутвореної громади.

Перейти до вмісту