Коли та як святкувати Різдво? Відбувся круглий стіл за участі духовенства, істориків та працівників культури

15:38 7 Грудня 2022

В публічному просторі України тривалий час точаться дискусії відносно дати святкування Різдва Христового. Досі більшість українців продовжують відзначати Різдво 7 січня, спільно з росією. В той час, як більшість європейського католицького світу святкує його 25 грудня.

Дрогобицька міська рада ініціювала та провела відкриті електронні консультації з громадою, щоб дізнатись думки людей щодо готовності переходити на нову дату святкування Різдва Христового і об’єднатись в цьому з європейськими країнами.

Більше двох тисяч (2 249) мешканців взяли участь у відкритих електронних консультаціях щодо дати святкування Різдва Христового. Опитування тривали впродовж двох тижнів.

81,3% респондентів висловили готовність перейти на святкування Різдва 25 грудня.

18,1% респондентів проголосували за святкування Різдва 7 січня. Попри це були поодинокі відповіді: «Суть не в даті», «Можна відзначати одразу дві дати», «25 грудня, але за умови, що переходимо всі спільно» та «Цьогоріч 7 січня. Зміна дати Різдва тягне за собою зміну дат багатьох свят. До цього треба звикнути».

Вік респондентів становить від 18 до 60 років, з них: 83,8% відвідують греко-католицьку церкву, 11,6% – Православну Церкву України, інші – римо-католицьку чи протестантську.

За підсумком проведених консультацій, у Дія Центрі було організовано круглий стіл, за участі духовенства, істориків та представників культури, до якого мали змогу долучитись журналісти та небайдужі мешканці громади. Мета круглого столу – не лише дати відповіді на питання, які цікавлять громаду, але й напрацювати подальший порядок дій, який ляже в основу плану відзначення циклу різдвяно-новорічних свят.

Ми свідомі, що святкування дати Різдва – це внутрішні питання церкви. Як орган місцевого самоврядування, ми в них не втручаємось. Однак градус обговорення цього питання у соціальних мережах лише зростає. Тому, щоб уникнути маніпуляцій, важливо зараз опиратись на позицію церкви – наголосив модератор круглого столу, начальник управління цифровізації, інформаційної політики і комунікацій Зеновій Квасній.

Офіційну позицію греко-католицької церкви у Дрогобицькій громаді озвучив отець-декан Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Іван Паньків.

Протягом останніх кількох років тема святкування Різдва в медіа піднімається все частіше. Після повномасштабного вторгнення це питання загострилось ще більше. Практика переходу на Григоріанський календар у нашої церкви вже є – її застосовували у інших країнах. Але Різдво – це цілий цикл свят. Не можна говорити про один день. Не можна продублювати один і той самий день двічі, бо Різдво – це не про розваги. Це день, який потребує приготування, йому передує піст, передує певна підготовка. Також це потребує зміни церковного календаря. Що потягне за собою зміну багатьох свят, таких як Йордан, Покрова і тд. Тому в цьому процесі потрібно керівництву всіх церков зібратись разом, підготувати ці зміни і тоді зробити їх. Лише в такому випадку вони будуть правильними і безболісними, – наголосив отець Іван Паньків, декан Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

Наукову думку з цього приводу озвучив представник кафедри історії, педагогіки і психології ДДПУ, професор Ігор Смуток.

Колись і православні і римо-католики святкували однаково. Коли впроваджували юліанський календар, відштовхувались від сонячного року. Але вже в 15-16 столітті, завдяки розвитку астрономії, було доведено, що він неточний і свята зміщуються в часі. Тоді Папа Римський ініціював проведення реформи і так з’явився Григоріанський календар. Спочатку не всі його прийняли. Лише з часом новий календар почали приймати в інших країнах. А деякі хоч і прийняли його на державному рівні, та в народі звично святкували по старому. З точки зору науки логічно перейти на новий календар. Він точніший і більш правильний. Однак важливо враховувати і людський фактор, – відзначив доктор історичних наук Ігор Смуток.

Обговорили в ході круглого столу і цьогорічний формат відзначення різдвяно-новорічних свят у Дрогобицькій громаді. Його повідомила начальниця відділу культури та мистецтв управління культури та розвитку туризму Леся Татарська.

Цього року Різдво буде не таким, як звично. Святкувати в звичному форматі зараз неприйнятно. Як вже повідомили, на площі не буде ялинки. Але ми встановимо ялинку біля Народного дому, де буде відбуватись багато різних заходів для наших дітей, для дітей соціальних категорій. Детальна програма заходів буде оприлюднена додатково. Я лише наголошу, що всі заходи, які ми будемо проводити, носитимуть благодійний характер та проводитимуться з метою збору коштів для підтримки ЗСУ і зокрема нашого 67 окремого батальйону ТРО, – наголосила Леся Татарська.

За підсумком обговорення всі учасники круглого столу погодились, що календарну реформу в Україні робити таки потрібно. Однак позиція церкви така, що цьогоріч святкувати доведеться по старому – 7 січня.

Ми нікому не забороняємо відзначити Різдво 25 грудня. Хто цього бажає – може зайти до римо-католицького костелу, помолитись, відчути дух Різдва. А ми тим часом молимось і готуємось правильно втілити наші наміри та перейти в новому році на новий календар, – наголосив у підсумку отець Іван Паньків.

Перейти до вмісту