КМЦ «Дрогобич:»: Як проводять поточні виплати і які зміни у законодавстві щодо призначення державних соціальних допомог та субсидій

16:18 3 Квітня 2020

Гість студії:
Іван Терлецький – начальник управління праці та соціального захисту населення ДМР.

Тези з бесіди:

– Заборонено на період карантину припинення надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або у разі смерті одинокої особи.

– Забезпечити розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020 років, без заяв громадян про призначення житлових субсидій.

– На період карантину буде проведено перерахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від кількості днів дії карантину на місяць. Перерахунок буде проведено у квітні з 1 березня (закінчення опалювалього періоду 15.04.2020).

– Відповідно до розпорядження міського голови опалювальний період у м. Дрогобичі закінчився 03.04.2020. Так як розрахунок субсидії прив’язаний до п.70 ПКМУ від 21.10.1995р. №848 житлова субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення буде розрахована по 15 квітня включно.

– 30 березня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України від 29.03.2020 № 3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних гарантій у зв’язку з поширенням COVID-19», яким передбачено на період карантину, пов’язаного з поширенням COVID-19, продовжити строк виплати раніше призначеної державної соціальної допомоги без подання необхідних документів до органів соціального захисту населення до 1 червня 2020.

Продовження строку виплати виконується у таких видах державної соціальної допомоги (2793 особам):
– малозабезпеченим сім’ям (458 осіб);
– на дітей одиноким матерям (377 ос.);
– на дітей, над якими встановлено опіку та піклування (45 ос.);
– особі, яка доглядає за хворою дитиною (2 ос.);
– особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу (201 ос.);
– дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (21 ос.);
– внутрішньо переміщеним особам на проживання (91 ос.);
– особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (1243 ос.);
– особам з інвалідністю, які не мають право на пенсію (355ос.).

– Після закінчення терміну дії карантину або обмежувальних заходів Управління праці та соціального захисту населення здійснить перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі поданої особою заяви та необхідних документів.

Контактний номер телефону управління праці та соціального захисту населення ДМР: 2-23-84.

Перейти до вмісту