Знайомимося з експозицією Палацу мистецтв музею «Дрогобиччина», де зібрана унікальна графіка XVII – XIX ст. відомих європейських художників та граверів

12:02 5 Травня 2020
В експозиції Палацу мистецтв музею «Дрогобиччина» є унікальна графіка XVII – XIX ст. відомих європейських художників та граверів того часу, яку зібрав граф Кароль Лянцкоронський, відомий державний діяч Австро-Угорщини та Речі Посполитої, колекціонер, меценат. Цікавими зразками рідкісної графіки є ряд портретів відомих історичних постатей, митців та просто відомих особистостей. Серед них є гравюра Наполеона – I Бонапарта(1769-1821) – французького державного діяча, полководця, першого консула Французької Республіки, імператора Франції. Гравюру зроблено з портрета Наполеона Бонапарта як першого консула, з шаблею у руці, написаного Андреа Аппіані близько 1799 року. Гравіював Франческо Бартолоцці. На портреті погрудне зображення імператора в чорному парадному мундирі. Полководець зображений в молодому віці. Італійський художник неокласичного напрямку Андреа Аппіані (1754-1817рр.) відомий як «живописець грацій», професор академії в Брері (Італія), обіймав посаду придворного художника в Італії. Писав портрети імператора, його родини та оточення, у 1811 році став членом Римської академії Святого Луки. Аппіані є автором фресок купола церкви Санта Марія дель Сельсо та замку намісника ерцгерцога Фердінанда в Мілані.
Гравіював його роботу один з найвидатніших майстрів гравюри пунктиром Франческо Бартолоцці (1727-1815рр.). Народився у Флоренції в родині золотаря. Бартолоцці виконував гравюри з багатьох полотен королівської колекції та з картин сучасників: Джовані Чіпріані, Джошуа Рейльнодса, Карло Дольчі.
В Лісабонні на початку XIX ст. він працював на замовлення короля Португалії Жоуана – VI (1767-1826рр.), був призначений директором Академії мистецтв, де він продовжував роботу над гравюрами до самої смерті 2 березня 1815рр.
Надія Кікта, завідувач відділу європейського мистецтва.
Перейти до вмісту