За результатами повірки значна кількість лічильників непридатні до експлуатації

8:13 21 Листопада 2022

Відповідно до ст. 17 ЗУ “Про метрологію та метрологічну діяльність”, метрологічну повірку комерційних лічильників здійснює водоканал, повірка розподільних (квартирних) проводиться за рахунок споживача. Відповідно до цієї статті метрологічна служба водоканалу цього року розпочала у приватному секторі демонтаж лічильників для проведення їх повірки у ДП “Львівстандартметрологія”. У результаті проведеної повірки виявлено, що 10% засобів обліку непридатні до експлуатації. Їх працівники водоканалу безоплатно замінили на нові.

У багатоквартирному секторі в результаті повірки, яку за приписом водоканалу здійснили споживачі, замінено на нові 41% засобів обліку.

У процесі експлуатації лічильника змінюються його характеристики. Лічильник відпрацьовує певний часовий ресурс, втрачає показники точності, пороги чутливості, відбувається фізичне зношення елементів його рахункового механізму. Адже за 5 років експлуатації однин поріг чутливості, а за 10 років цей поріг буде зовсім інший. Після повірки ДП “Львівстандартметрологія” видає довідку, що лічильник не відповідає технічним характеристикам. Для водоканалу така довідка – підстава вимагати заміни лічильника на новий. Максимальний термін експлуатації лічильника становить 12 років.

У службі збуту водоканалу коментують, що неточна робота лічильників води, можливі втручання в його роботу та ряд інших чинників призводять до різниці між фактично спожитою водою в багатоквартирному будинку та сумарним обсягом, визначеним за показами квартирних лічильників, що виливається у збитки підприємства.

КП “Дрогобичводоканал”

Перейти до вмісту