За новими датами: УГКЦ оголосила про перехід на григоріанський календар

15:18 7 Лютого 2023

З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Про це заявив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, коментуючи рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ щодо календарної реформи.

Перехід на новий стиль відбудеться саме 1 вересня, адже в цей день розпочинається новий літургійний рік.

Відповідно до рішення, вже з 1 вересня цього року всі нерухомі свята УГКЦ в Україні святкуватиме за новим стилем. Зокрема, Різдво Христове – 25 грудня, Богоявлення – 6 січня, Благовіщення Пресвятої Богородиці – 25 березня, Покрова Пресвятої Богородиці – 1 жовтня, Святого Миколая – 6 грудня тощо.

Пасху і всі пов’язані з нею свята УГКЦ відзначатиме за старим стилем, як раніше.

За словами Предстоятеля, календарна реформа УГКЦ в Україні відбуватиметься у два етапи.

Ми переходимо на новий стиль лише для нерухомих свят. Ми вирішили залишити поки що Пасхалію такою, якою вона є сьогодні, – сказав Глава УГКЦ.

Святослав Шевчук пояснив, що у 2025 році відзначатиметься ювілей 1700-річчя Першого Вселенського Собору і до цього ювілею, Рим і Константинополь ведуть діалог про оновлення Пасхалії, згідно з якою усі християни світу святкуватимуть Пасху в один день.

Окрім цього, парафії, які ще не готові до таких кроків, матимуть можливість із дозволу свого єпископа до вересня 2025 року святкувати нерухомі свята за старим стилем.

Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословення єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого, – йдеться у 2-му пункті 5-ї постанови Синоду.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року, Дрогобицька міська рада ініціювала та провела електронні консультації з громадою, щоб дізнатись думки людей щодо готовності переходити на нову дату святкування Різдва Христового і об’єднатись в цьому з європейськими країнами. В опитуванні взяли участь більше двох тисяч мешканців. 81,3% респондентів висловили готовність перейти на святкування Різдва 25 грудня.

Це свідчить про те, що мешканці Дрогобицької громади прихильно віднеслися до можливої календарної реформи та готові відзначати свята за новими датами.

Перейти до вмісту