Законопроєкт, який мав стати фундаментом у взаєминах надавачів послуг та споживачів, скерували на допрацювання

11:54 16 Липня 2020

На позачерговому засіданні в понеділок Верховна Рада вирішила направити на доопрацювання у профільний парламентський комітеті (з питань енергетики та житлово-комунальних послуг) проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”.

Документ має врегулювати питання встановлення тарифів, призначення управителів багатоквартирних будинків й уточнити окремі повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Наразі також відтерміновується функція надавачів послуг, які згідно з проєктром закону, мали проводити заміну несправних засобів обліку споживачам.

Критично про тривале затягування ухвалення цього законопроєкту висловилася Асоціація “Укрводоканалекологія”, наголосивши, що політики – обрали піар, а не реальне вирішення проблеми. Адже на цей законопроект фахівці галузі покладали великі надії.Серед вагомих плюсів законопроекту визначають:

  • встановлення прозорих відносин між надавачами послуг та споживачами шляхом укладення публічних договорів(як це зроблено в електроенергетиці), які накладали ряд зобов’язань на монополіста;
  • зміни до закону передбачали встановлення будинкових лічильників на тепло та воду за рахунок монополіста.

Серед основних причин, через які документ повернули на доопрацювання – парламентарі вимагають більш чіткого формулювання певних положень, а також наголошують на проблемах утримання старого житлового фонду.

У Міністерстві розвитку громад та територій впевнені, що після вдосконалення закону його якнайшвидше буде ухвалено, адже і так багато часу уже втрачено. Думками з цього приводу поділилася заступниця міністра Наталя Хоцянівська. На її погляд, ключова мета документа – забезпечення споживачів більш якісними житлово-комунальними послугами, а головне – створення всіх умов для безпечного проживання українців у своїх помешканнях. Інтерв’ю, опубліковане інформагентством “Укрінформ” з Наталею Хоцянівською, читайте тут:https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3062706-natalia-hocanivska-zastupnica-glavi-minregionu.html

 

– Свідоме затягування з ухваленням Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері житлово-комунальних послуг” веде водопровідно-каналізаційну галузь до краху, – коментує начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала. – З одієї сторони перед водоканалами ставлять вимогу підвищувати екологічні стандарти, а з іншої – цілеспрямовано роблять все для того, щоб відібрати можливість взагалі надавати послугу. Згаданий закон необхідний давно, щоб усунути невідповідності, зокрема, у Законі України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”, ухваленому ще 2017 р. Саме цей правовий документ, для прикладу, зобов’язує водоканали встановлювати будинкові лічильники. Уже навіть у серпні мали б застосовуватися санкції, передбачені підприємству за невиконання цієї норми закону. Однак законодавець не прописує, звідки водопостачальним підприємства взяти гроші на ці видатки.
Подібне з договорами: абсурдно, щоб одна посадова особа, яка займається договірною кампанією у водоканалі, має переукласти договори з 37 тисячами споживачів. Новий закон передбачає спрощення як для споживачів, так і для нас.

Перейти до вмісту