Житло для ВПО у Дрогобичі на фінальній стадії облаштування: що уже зроблено та які ремонтні роботи проводять

16:31 27 Лютого 2023

Через військову агресію країни-окупанта та активні бойові дії, десятки тисяч українців стали вимушеними мігрантами в рідній країні. З перших днів повномасштабного вторгнення росії – тільки понад 20 тисяч ВПО прийняли міста Дрогобич, Стебник та села громади. Чимало переміщених осіб, через знищену інфраструктуру своїх міст та власних домівок, готові залишитись у Дрогобичі.

Щоб забезпечити таких осіб житлом та посприяти кращій інтеграції у нове суспільство – у місті з минулого року реалізовують програми щодо спорудження житла для внутрішньо переміщених осіб. За однією із них – в Стебнику під кінець літа були завершені роботи по 32-квартирному будинку для ВПО, який капітально відреконструювали із старого освітнього гуртожитка. Відтак, оселі для мешканців здали із ремонтами та необхідною технікою.

На стадії здачі в експлуатацію і будинок для ВПО у Дрогобичі. Тут споруджують 12-квартирне модульно-каркасне житло. Новий будинок стане затишною домівкою для 60 осіб.

За словами директора КП “Управління капітального будівництва” Василя Бохонка, генпідрядника робіт,  – від початку спорудження модульно-каркасного будинку освоєно понад 9 млн. грн. Зокрема – із цієї суми 8 млн. грн виділено із місцевого бюджету, 1 млн. грн – кошти небайдужих спонсорів та працівників Дрогобицької міської ради.

За освоєні кошти вдалось виконати низку робіт, зокрема – будинок споруджено, встановлено покрівлю та вікна. Також здійснено утеплення та завершено фасадні роботи. Паралельно, тривають роботи із облаштування внутрішніх приміщень.

Найближчим часом стартують оздоблювальні роботи всередині самих квартир. Зокрема – по встановленню плитки на кухнях та ванних кімнатах, а також підлоги. Із початком березня розпочнуться масштабні роботи із встановлення сантехніки в майбутніх оселях та душових кабін. Відтак, будемо фарбувати стіни. Важливо, що нас підтримують міжнародні фундації, які скеровують допомогу на завершення ремонтних робіт в будинку для ВПО, – підкреслив Василь Бохонок.

Так, цими днями, за підтримки делегації із Польщі, зокрема Ордену Боніфратрів Святого Яна Божого, польські меценати привезли в Дрогобич сантехніку: душові кабіни, ванни, рукомийники, унітази, змішувачі, бойлери, електроплити та інше. Частина допомоги вже прибула у місто 23 лютого, а частину очікують отримати у ці дні. За твердженнями Василя Бохонка – цієї сантехніки має вистачити на усі квартири.

Також плитку, яку використали для санвузлів у Стебницькому будинку, а частину використовують у Дрогобицькому – надали партнери з міста-побратима Битом.

Окрім цього, завдяки співпраці із Міжнародною гуманітарною організацією із Чехії “Людина в біді” – Дрогобичу допомогли будівельними матеріалами: благодійники закупили й передали гіпсокартон, фарби, ламінат та двері. За словами Василя Бохонка, підприємству це обійшлося б у понад 1,5 млн грн.

Перейти до вмісту