Енергоефективність у житловому секторі: ОСББ «Перлина» завершило проект з термомодернізації

10:11 2 Травня 2023

У 2019 році ЄС спільно з урядом Німеччини підтримав створення Державної установи «Фонд енергоефективності» та надав технічну і фінансову підтримку для проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках (ОСББ) по всій території України з метою зменшення споживання енергоресурсів домогосподарствами та скорочення викидів CO2.

Завдяки супроводу КУ «Інститут міста Дрогобича» три ОСББ Дрогобицької громади змогли скористатись програмою «Енергодім» від Фонду енергоефективності. Так, ОСББ «Перлина», що на вул. Бориславській, 1 вже успішно завершило процес термомодернізації.

Це був перший для нашого міста та громади досвід участі у вищезгаданій програмі, тому нам було нелегко. Та незважаючи на усі труднощі та підводні камені — проект вдалось успішно реалізувати та завершити. Також варто додати, що реалізація проекту закінчилась під час повномасштабної війни, що стало ще однією маленькою перемогою та внеском у спільну перемогу над ворогом, адже серйозна війна ведеться і на енергетичному фронті також, — прокоментував менеджер КУ «Інститут міста Дрогобича» Тарас Перхун.

За словами Тараса Перхуна, фактична вартість прийнятних витрат в межах реалізації проекту склала – 6 856 593,29 грн., з них відшкодовано Грантом 4 799 615,30 грн. Додатково, в межах міської цільової програми «Тепла Оселя» ОСББ Перлина з бюджету Дрогобицької міської територіальної громади відшкодовано 661 520,04 грн.

Серед проведених робіт здійснено теплоізоляцію та улаштування зовнішніх стін та цоколю, теплоізоляцію та улаштування опалювальних та неопалювальних горищ (технічних поверхів) та дахів.

Відтак, скорочення споживання енергії, розраховане енергоаудитором – 35,18%. Скорочення викидів парникових газів з 67 кг / м2 за рік до 35 кг / м2 за рік.

Також учасниками аналогічного проекту є і ОСББ «Соломія-2016» на вул. Грушевського, 34 та ОСББ «Павлін», що знаходиться у Стебнику, на вулиці Січових Стрільців, 3.

Перейти до вмісту