Дрогобич писанковий: центральну площу міста задекорували до Воскресіння

15:27 21 Квітня 2022

Напередодні одного із світлих християнських свят Великодня – центральну площу Дрогобича задекорували яскравими дерев’яними писанками.
Традиція виставляти писанки на Площі Ринок у місті Котермака зародилася кілька років тому – ініціатором виступив відділ сім’ї та молоді. Як стверджує керівник відділу Олександра Пашко, талановиті діти, молодь та викладачі художніх шкіл і коледжів Дрогобича свого часу долучилися до оздоблення та розфарбовування пасхальних декоративних яєць. Таким чином відділ назбирав чималу писанкову колекцію, яка з року в рік поповнюється новими експонатами.

Цьогоріч головні символи Великодня – писанки ми виставляли з особливим натхненням. Оскільки, у нашому місті перебуває чимало вимушено переміщених осіб – таке дійство глибше ознайомить їх із нашими традиціями та культурою. Самі ж дерев’яні писанки не тільки створюють відповідний настрій, але наповнюють все місто святковим шармом. Переконана, що свято Христового Воскресіння буде в будь-якому випадку, віримо, що Христос Воскрес, а з ним воскресне Україна!, – наголосила Олександра Пашко.

Цьогорічною родзинкою на Площі Ринок – є велетенська писанка, яка оздоблена українським вишиваним рушником та державною символікою.

Долучилося до тематичного оздоблення центру Дрогобича і Управління культури та розвитку туризму. Як розповіла начальниця відділу культури та мистецтв Леся Татарська – спільно із Художньою школою міста, зокрема вихованцями творчої установи та вчителями, виготовлено кілька десятків яскравих символів Пасхи – дерев’яних писанок. Ними діти прикрасили дерева на Площі Ринок.

Перше дерево символічно оздобила сім’я переселенців із Києва, котрі через війну евакуювались у Дрогобич. У нашому місті вони активно волонтерять. Відтак долучилися і до акції «Писанкове розмаїття», яку організувало наше Управління. На писанках, виготовлених учнями Художньої школи, домінує державна та патріотична символіка, прадідівські елементи, які символізують весну, перемогу добра над злом та благополуччя, – розповіла Леся Татарська.

Окрім тематичних декорацій, Управлінням культури розроблено і святкову програму до Воскресіння із залученням творчих колективів міста та району (повна афіша розміщена на сторінці Управління культури у Фейсбук). Окрім цього для глибшого пізнання історичної та культурної спадщини міста Управлінням підготовлено туристичну карту “Храми Дрогобицької громади”.

Перейти до вмісту