Дрогобич змагатиметься за креативний молодіжний простір: ЛОДА спільно із «Львівським обласним молодіжним центром» ініціюють створення 15 сталих Молодіжних центрів на Львівщині

8:29 27 Березня 2023

Дрогобич розглядають як одне з важливих міст, де може постати креативний Молодіжний центр. Цими днями у місто Котермака із робочим візитом завітали Іван Сапса, т.в.о. директора КЗ «Львівського обласного молодіжного центру», Ольга Сподарик, представник Управління молоді та спорту ЛОВА та Ганна Авдіянц, голова Громадської організації «Платформа ініціатив Теплиця».

Львівська обласна військова адміністрація спільно із Львівським обласним молодіжним центром оголосили про початок конкурсу «Розвиток мережі молодіжних центрів та просторів у Львівській області». Його проводять за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні. У межах конкурсу 15 громад отримають кошти на створення та розвиток молодіжного центру у своєму місті. Обов’язкова умова – щоб він існував або був створений як комунальний заклад міської чи селищної ради.

У Дрогобичі гості зі Львова за круглим столом із очільником громади Тарасом Кучмою обговорили бачення щодо створення такого молодіжного центру, його перспективи та ознайомились із наявними в місті громадськими організаціями та рухами, про які розповіла керівник відділу сім’ї та молоді ДМР Олександра Пашко.

За словами Івана Сапси – максимально можливий обсяг фінансування одного молодіжного центру для громади – 420 000 грн. Ця сума коштів має бути використана на ремонт молодіжного центру, його облаштування необхідним інвентарем та технікою, а також для проведення заходів.

Основну суму на реалізацію цього амбітного проєкту готовий надати Дитячий фонд ООН (UNICEF). Протягом 9 місяців ми хочемо створити 15 молодіжних центрів комунальної форми власності у 15 громадах Львівщини. І хочемо відібрати цих 15 центрів за результатами конкурсного відбору, на основі відкритої та конкурентної боротьби. Сучасні молодіжні центри – це великі інвестиції у майбутнє молоді певної громади, її розвиток, подальшу комунікацію із подібними центрами з-за кордону, – зазначив т.в.о. директора Львівського обласного молодіжного центру Іван Сапса.

Громади, що переможуть в обласному конкурсі, також зможуть отримати інвентар, техніку, меблі та хороше брендування для свого центру. Окрім цього – кошти на проведення масштабних подій для молоді у межах своєї громади.

Розвиток мережі молодіжних центрів на сьогодні є пріоритетним завданням для молодіжної політики Львівщини, зокрема керівника ЛОДА Максима Козицького. Адже молодіжний центр – це не просто фізичний простір, де молодь може почувати себе вільно і реалізовувати свої проєкти. Це насамперед комфортне місце для зустрічей молодих людей, які системно працюють над новими ідеями та проектами в своїй громаді та вносять новаторський погляд у міські політики. Саме тому ми наполягаємо, щоб центри існували у громадах як комунальні заклади – це даватиме більші гарантії, що вони будуть сталими та постійно розвиватимуться у довготривалій перспективі та гуртуватимуть навколо себе ініціативну молодь, – підкреслила Ольга Сподарик, представник Управління молоді та спорту ЛОВА.

Своєю чергою керманич Дрогобича Тарас Кучма підкреслив, що у місті постійно підтримують молодіжні ініціативи та гуртують молодь до загальноміських справ та цікавих ідей. Зокрема, разом з молоддю проводять висадки дерев, толоки, моніторять думки молодих людей щодо покращення інфраструктури парків та залучають до стажування в органах місцевого самоврядування.

У Дрогобичі існує Молодіжна рада та парламент, також є створений Молодіжний простір та низка громадських організацій. Думка молоді завжди для нас важлива, бо кому як не підростаючому поколінню відбудовувати Україну після війни. Молодь Дрогобича ініціативна та багато волонтерить. Тому ми за покращення умов та створення комфортного центру, де молоді люди зможуть напрацьовувати нові ідеї, комунікувати між подібними центрами з інших міст, спільно, зрештою розвивати демократичний рух і розбудовувати Україну, – підкреслив у розмові із гостями Тарас Кучма.

Конкурсні пропозиції від 15 громад Львівщини приймають з 28 лютого до 21 травня (включно). Результати конкурсу будуть оголошені до 26 травня 2023 року.

Перейти до вмісту