Дрогобичани згадують Андрія Мельника у день його уродин

19:41 12 Грудня 2019

129 років тому, 12 грудня 1890 року, у селі Воля Якубова неподалік Дрогобича, народився Андрій Мельник — полковник армії Української Народної Республіки, військовий і політичний діяч, один з найближчих соратників Євгена Коновальця.

Сьогодні у Дрогобичі в історичному відділі музею Дрогобиччина відбулися урочистості з нагоди Дня народження сина Дрогобиччини.

На початку заходу зі словом-благословенням виступив отець Тарас Гарасимчук.

Разом з АТОвцями, громадськими діячами, громадою міста участь в урочистостях взяв й міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

У своїй промові Тарас Кучма відзначив Андрія Мельника не лише, як знаного полковника, а й як людину, яка зуміла об’єднати українців закордном у Світовий Союз Українців.

Також Тарас Кучма наголосив на важливій проблемі, яка була колись і яка сьогодні повторюється в українській історії — невміння шанувати новітніх героїв. Міський голова навів кілька прикладів, коли вже сьогодні до воїнів АТО зневажливо ставляться у маршрутках, на вулицях, а окремі особи дозволяють заявляти «Ми вас туди не посилали».

На події сьогодення міський очільник навів у приклад слова Папи Франциска про людей, які вважають себе віруючими, але живуть не по-християнськи: «Краще бути атеїстом, ніж одним з «численних» католиків, які ведуть лицемірне і подвійне життя».

Вела захід Марія Головкевич — старший науковий працівник музею «Дрогобиччина». Вона наголосила, що сьогодні виповнилося 30 років, як активні дрогобичани зберігають традицію відвідин батьківської хати Андрія Мельника у Волі Якубовій, у день його народження.

У рідному селі Андрія Мельника встановлено пам’ятник видатному землякові.

Зусиллями А.Мельника світове українство об’єдналося у Світовому Конгресі Вільних Українців як понадпартійній інституції, що упродовж тривалого часу репрезентувала інтереси українства.

Свій земний шлях полковник А. Мельник завершив 1 листопада 1964 року у Клерво, що на території князівства Люксембургу, де і похований.

Перейти до вмісту