До 1 липня громади Львівщини мають ухвалити рішення щодо трансформації мережі ліцеїв – наголошують у ЛОДА

16:16 20 Березня 2023

60% громад Львівщини вже затвердили плани трансформації мережі ліцеїв, решта мають ухвалити рішення до 1 липня.

Наприкінці минулого тижня відбулася нарада щодо стану виконання Розпорядження голови ЛОВА Максима Козицького «Про затвердження прогнозованої мережі ліцеїв Львівської області».

6 серпня 2021 року підписано закон, який має на меті вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти. Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» в Україні до 2027 року має бути сформована мережа професійних ліцеїв.

Згідно з розпорядженням начальника ЛОВА, до 1 січня 2023 року територіальні громади області мали розробити та затвердити плани трансформації (дорожні карти) мережі ліцеїв. Стан виконання розпорядження обговорили 17 березня на нараді під головуванням профільного заступника голови ЛОВА Івана Собка, за участі директора департаменту освіти і науки ЛОВА Олега Паски та представників ТГ області.

Освіта на місцях є спільною відповідальністю регіональної та місцевої влади. Цьогоріч нам необхідно створити якісну та ефективну мережу закладів освіти. Лише приймаючи відповідні рішення на місцях у кожній з територіальних громад, можна системно розвивати мережу ліцеїв в області. На цьому наголосив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Він розповів, що остаточні рішення щодо переліку професійних ліцеїв у громадах мають затвердити до 1 липня цього року.

Департамент освіти та науки обласної адміністрації, відповідно до вимог законодавства, запропонував сформувати дорожні карти, у яких чітко має бути прописано як виглядає шкільна освіта в громаді. Така карта дозволить визначити, якому ступеню відповідає заклад освіти.
У 60% громад такі рішення вже прийняли, у 30% — проєкти рішень готові та будуть затверджені до кінця квітня, у 10% громад повинні доопрацювати свої документи та узгодити нагальні питання.
До 1 липня останні громади повинні прийняти та затвердити необхідні рішення на чергових депутатських сесіях. До початку наступного навчального року департамент освіти і науки повинен мати чіткі розуміння завдяки поданій інформації усіх 73-ох територіальних громад, — зазначив Іван Собко.

Як прокоментував начальник відділу освіти Віталій Вовків, під час наради керівництво ЛОДА закликало депутатів місцевих рад не саботувати процес трансформації освітньої мережі, оскільки неоптимізована мережа – щоденні видатки з бюджету, які ідуть на «проїдання», а не на користь надання якісних послуг учням. Більше того, зі свого боку керівництво ЛОДА запевнило, що готові продовжувати практику надання громадам автобусів «Школярик» для того, щоб діти мали належні умови добирання до закладів освіти.

У понеділок, 20 березня, очільник громади Тарас Кучма доручив відділу освіти довести інформацію до директорів навчальних закладів і наголосити, що позиція керівництва Дрогобицької громади є співзвучною з намірами ЛОДА. Тому цей процес має відбуватися без політики, виключно за аналітичними розрахунками, які разом з КУ «Інститут міста Дрогобича» презентують педагогічним колективам.

Фото ЛОДА

Перейти до вмісту