Де встановити станції моніторингу якості повітря? Оголошено консультації з громадськістю

17:08 30 Серпня 2022

Якість повітря безпосередньо впливає на стан здоров’я мешканців громади. На теренах Дрогобицької громади якість повітря погіршується у період весняних та осінніх польових робіт. Особливо у цей час на якість повітря скаржаться люди, які мають захворювання дихальної системи, алергіки, астматики.

Щороку місцеве самоврядування разом з надзвичайниками проводять превентивні інформаційні кампанії з протидії паліям. Однак бажаного результату досягнути не вдається.

З року в рік тема якості повітря набирає широкого розголосу. Особливо цьогоріч ця проблема посилиться у зв’язку з енергетичною кризою. Прогнозується збільшення використання у домогосподарствах та на підприємствах альтернативних ресурсів для опалення – вугілля, дров.

Одним із заходів протидії погіршенню екології є моніторинг. Для цього фахівцями розроблено низку різноманітних датчиків та станцій.

Громадська організація «SaveDnipro» впроваджує в Україні проект з моніторингу якості повітря. У межах співпраці з цією громадською організацією Дрогобицька громада отримала три станції моніторингу якості повітря. Один з цих датчиків встановлено на вулиці Євгена Коновальця у Дрогобичі. Два інших встановлять у межах території громади. Визначення локацій відбудеться шляхом проведення консультацій з громадою.

Як наголошують ІТ-фахівці, для встановлення таких станцій потрібно визначити об’єкти до яких підведено мережу Інтернет (Wi-Fi) та доступ до електромережі.

Зважаючи на мапу територіальної громади, одну зі станцій можна розмістити у місті Стебник, іншу – в локації сіл Лішня або Брониця.

Запрошуємо мешканців громади залишати пропозиції за посиланням: https://consult.e-dem.ua/consultations/440

Після того, як станції повітря встановлять, рівень його якості можна буде контролювати всією громадою за допомогою спеціального застосунку у ґаджеті.

Перейти до вмісту