День пам’яті В’ячеслава Чорновола у міській центральній бібліотеці імені Вячеслава Чорновола

12:45 25 Березня 2021
25 березня  День пам’яті В’ячеслава Чорновола (1937-1999) — українського політика, публіциста, літературного критика, діяча руху опору проти національної дискримінації українського народу, політичного в’язня СРСР.
     Дрогобицьку центральну міську бібліотеку імені В’ячеслава Чорновола відвідали учні випускних класів ліцею № 16 імені Юрія Дрогобича. Для присутніх був представлений історичний портрет «В’ячеслав Чорновіл: життя і безсмертя». Учні мали змогу ознайомитися з книгами, що висвітлюють життєвий і творчий шлях Чорновола. На завершення зустрічі проведено екскурсію та фотосесію у бібліотеці та біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу.
     В’ячеслав Максимович Чорновіл провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.  Загинув 25 березня 1999 року за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.
Перейти до вмісту