«Голуб спасіння»: у Дрогобичі провели акцію-перформанс за мир в Україні

16:03 14 Квітня 2022

У Дрогобичі молились та просили миру для України: на центральній площі міста 14 квітня відбулася акція-перформанс «Голуб спасіння». Дійство організувало Управління культури та розвитку туризму ДМР.

До участі в акції зголосилось понад 200 осіб, серед яких працівники Управління культури та розвитку туризму, муздрамтеатру, художніх та музичних шкіл міста, творчих колективів та юні спортсмени Дрогобицької юнацько-спортивної школи імені Івана Боберського. У накидках, які символізували крила птаха та з лампадками в руках, учасники дійства, посеред центру міста, утворили фігуру голуба, який символізував спасіння та таку омріяну для України перемогу.

Така акція у нас проходить вперше. Споконвіків голуб є символом духовності, щирої любові та спасіння. Він провісник добра та перемоги світла над темрявою. У нашому випадку – добра над злом, яке сьогодні своїм брудним чоботом топче наші землі. Окрім цього, знаємо, що душа людини після смерті теж може перевтілюватися в голуба. Тож наша акція носить подвійний зміст – ми сумуємо і оплакуємо усіх, хто загинув в російсько Українській війні і водночас просимо в Бога перемоги, – підкреслила головна організаторка дійства Леся Татарська, начальник відділу культури та мистецтв.

Захід розпочали із Гімну України, відтак хвилиною мовчання пом’янули загиблих у війні. Присутніх благословив отець Юрій Завійський. Камерний хор «Легенда» виконав молитву «Отче наш» та «Боже, Великий, Єдиний». Патріотичний вірш декламувала Лариса Трояновська, відома актриса театру та кіно.

Кульмінацією дійства стала фігура голуба, яку утворили присутні. А наймолодші учасники імпрези випустили в небо живих птахів. Із кожним голубом до Всевишнього спрямували прохання про мир в Україні.

По завершенні дійства, усі учасники із лампадок виклали силует птаха – як спомин за сотнями втрачених життів, які забрала війна.

Захід вели Андрій Альберда та Марта Левицька.

Перейти до вмісту