В ході «Другої осені» у Студентському парку відкриють лавку Бруно Шульца, виготовлену з довговічної кортенової сталі

11:12 15 Листопада 2022

Цими вихідними, 19-20 листопада, у Дрогобичі відбудеться щорічний літературно-мистецький проєкт «Друга Осінь», присвячений 80-им роковинам загибелі Бруно Шульца. Цьогоріч мистецький захід доповнить ще одна приємна подія – у Дрогобичі відкриють лавку Бруно Шульца, подаровану нам польським містом-побратимом Битом.

Так як 2022 рік оголошено роком пам’яті Бруно Шульца, Дрогобич та Битом вирішили втілити спільний проект, який грунтується саме на творчості Шульца та залишить символічний слід в громадському просторі кожного міста.

У Битомі лавку Шульца встановили ще в жовтні, – у Сквері зустрічей, доповнивши її муралом із зображенням Дрогобича. У Дрогобичі аналогічну лавку встановлять у одному зі скверів міста – Студентському.

Лавку доставили до Дрогобича ще кілька тижнів тому. Однак її встановлення та відкриття свідомо відклали та запланували на 19 листопада, в ході проведення заходів «Другої осені».

Досі лавка перебувала в дворику Ратуші, а кортенова сталь, з якої вона виготовлена, вже почала покриватись природним шаром патини. Це покриття, що захищає його від іржі, є щільним і надзвичайно міцним, одночасно запобігає втраті товщини через вплив старіння та іржавіння. Матеріали з кортенової сталі набагато більш стійкі до атмосферної корозії, а термін їх служби може сягати кількох сотень років.

З першого погляду може здатись, що лавка іржавіє. Однак польські колеги наголошують – процес утворення патини на поверхні кортенової сталі може тривати від 18 до 36 місяців. Згодом метал стає повністю стійким до атмосферної корозії та будь-яких впливів зовнішнього середовища.

Нагадуємо, відкриття лавки Шульца у Дрогобичі відбудеться 19 листопада, о 12:00 в Студентському парку на вул. Івана Франка, 24.

Довідково інформуємо:

Кортенова сталь – легована сталь, що, стійка до атмосферної корозії. Виготовлена в спеціальному технологічному процесі, вона характеризується відмінними експлуатаційними параметрами і високо цінується архітекторами. Вироби з кортенової сталі поєднують в собі візуальні якості з високою життєвою міцністю та довговічністю. Вони не потребують додаткової обробки поверхні на етапі виробництва та подальшої експлуатації.

Окрім чудових технічних параметрів, кортенова сталь має дуже привабливу фактуру та колір, що робить її естетичним і водночас надзвичайно дизайнерським рішенням. Патиновані деталі та іржаві декори активно використовуються зараз в сучасному напрямі мінімалізму. Тому його можна зустріти в інтер’єрах, як елемент декору. А також використовують для будівництва скульптур і пам’ятників, адже матеріал Korten відповідає суворим вимогам європейського стандарту EN 100255:2004.

Великою перевагою виробів із кортенової сталі є те, що їх не потрібно піддавати додатковому процесу гарячого цинкування або порошкового покриття. Шар патини, який утворюється на їх поверхні, зазвичай протягом 18-36 місяців, є достатнім захистом від корозії.

Перейти до вмісту