В пам’ять про Франка: з нагоди 106-річниці смерті Каменяра відбулась презентація художніх картин та Золотої книги Дрогобицької нормальної школи оо.Василіан

11:48 27 Травня 2022

26 травня, у Дрогобицькому Палаці мистецтв розпочалась музейно-мистецька академія «Все буде Франкова Україна!».

Захід приурочений 106-річниці з дня смерті Івана Франка. На виставці кожен мав можливість відкрити для себе поезію Каменяра через художнє мистецтво, зокрема полотна відомого львівського художника, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка – Євгена Безніска.

Сам Євген Безніско двічі за життя був у Дрогобицькому Палаці мистецтв та відкривав дві виставки — Франкіана та Шевченкіана. З виставки Франкіана художник подарував музею частину робіт з серії за мотивами творів збірки «Зів’яле листя» та поеми «Мойсей», які відвідувачі могли бачити у виставковій залі.

Як розповіла завідувачка відділу Палацу мистецтв Надія Кікта, тема Франка була наскрізною лінією у Євгена Безніска, яку митець протягом життя лише більше поглиблював.

Так, як Мойсей 40 років водив єгиптян, так і Євген Безніско майже 40 років ілюстрував твори Івана Франка. Це величезний список, і це величезна спадщина. Можна сказати, що дослідження творів Івана Франка — це все його життя, — прокоментувала Надія Кікта.

Мистецтвознавиця також закцентувала увагу відвідувачів на глибокому символізмі картин.

Роботи художника за мотивами збірки «Зів’яле листя» чітко передають ніжну чуттєвість та ліризм поезії Франка. А якщо спостерігати за картинами, які створені за мотивами твору «Мойсей» — це динаміка, рух, боротьба, це глибока філософія та психологізм, — підсумувала п. Надія.

Справжньою кульмінацією заходу була презентація унікального експонату, який належить Державному музею-заповіднику «Нагуєвичі» — Золотої книги Дрогобицької нормальної школи ОО. Василіан 1825-1912 рр. У фоліанті, якому понад 190 років здійснювали запис про талановитих учнів школи оо.Василіан. Серед яких і Франко.

Наукова працівниця Заповідника «Нагуєвичі» Тетяна Лазорак, яка займалась перекладом та розшифруванням книги розповіла цікаві історії пов’язані із книгою, а саме яких учнів удостоювали честі бути записаними до фоліанту. Дослідниця також поділилась, що записи у книзі велись трьома мовами — німецькою, польською та українською, а сам Іван Франко упродовж свого навчання у нормальній школі оо.Василіан, був записаний у книзі 6 разів.

Директор заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак поділився з відвідувачами захоплюючою історією про те, як Золота книга дійшла та збереглася до нашого часу, попри жорстокий контроль радянської влади.

Після пізнавальної частини про історію книги, гості виставки могли власноруч оглянути та погортати книгу, на сторінках якої записаний Великий Каменяр Іван Франко.

Додамо, що продовження музейно-мистецької академії «Все буде Франкова Україна!» відбудеться 27 травня, о 13 годині у ДІКЗ «Нагуєвичі».

Перейти до вмісту