Від культури до креативної економіки – ініціатива депутатів Дрогобицької міської ради

16:59 22 Лютого 2023

У період війни росії проти України культурний фронт активно долучається до наближення перемоги. У місті та громаді проводять різноманітні мистецькі заходи. Творчі колективи Дрогобича дають концерти не лише для містян та гостей громади, а й закордоном. Всі заходи спрямовані на збір допомоги для ЗСУ.

Яким буде післявоєнний розвиток галузі культури? Чи вистачає фінансування та який зворотній ефект для громади? Чи можуть творчі колективи, які є основою галузі культури, стати елементом креативної економіки громади? Чи може галузь культури стати потужним магнітом привабливості туристів у місто? Саме про це говорили під час засідання експертного круглого столу «Творчі колективи як елемент креативної економіки Дрогобича», який ініціювала фракція Народного Руху України у Дрогобицькій міській раді. Завдяки партнерству з Управлінням цифровізації, інформаційної політики та комунікацій, Управлінням культури та розвитку туризму, Управлінням інвестицій та економічного розвитку та КУ «Інститут міста Дрогобича», захід відбувся 17 лютого у приміщенні Дія Центру.

Впродовж двох годин запрошені керівники мистецьких колективів та закладів культури, посадовці міської ради, депутати Роман Курчик, Роман Шагала та Анна Іваночко, міський голова Тарас Кучма, ділилися не лише досвідом роботи та пропозиціями, а й дискутували про те, чи може галузь культури, зокрема, творчі колективи бути елементом креативної економіки.

Чим живе сьогодні культура, як розвивається туристична галузь, присутніх проінформував начальник управління культури та розвитку туризму Станіслав Лецик.

Недавно відбулася низка культурних візитів офіційних делегацій Дрогобича до Хорватії та Польщі. Разом з посадовцями, участь у поїздках взяв ансамбль «Верховина». Під час заходу обговорили візит ансамблю «Верховина» до польських міст Битома та Кракова. Мистецькою програмою митці подякували за допомогу Україні. Про те, як польські партнери зустріли дрогобичан, поділилися враженнями керівник колективу Сергій Дмитрієв та начальниця Дрогобицького міського центру соціальних служб Оксана Матчишин.

Роман Шагала наголосив, що партнерство між водоканалами Кракова та Дрогобича триває з 2015 року. Візит «Верховини» та делегації – наслідок співпраці і приклад того, як ділові зв’язки стають основою культурної співпраці.

100 мільйонів 720 тисяч гривень передбачено у місцевому бюджеті на 2023 рік для функціонування галузі культури громади. Таку суму озвучив депутат міської ради, член бюджетної комісії – Роман Курчик.

Депутати переконані, що культура – основа державотворчості. Понад сто мільйонів гривень – це чималі кошти, але і їх у повній мірі недостатньо для галузі культури. Тому є необхідність максимально залучити фахівців до напрацювання Стратегії креативної економіки міста, щоб культурні колективи стали магнітом, навколо яких розвиватиметься не лише культура, а й туризм, креативна економіка та бізнес. Щодо заходів, то їх пропонують проводити не лише на площах у Дрогобичі та Стебнику, а й досліджувати історію сіл громади та запланувати низку фестивалів у цих селах.

Тарас Кучма зазначив, що сьогодні українська культура відіграє ключову роль у становленні світового порядку. За останні роки у громаді відійшли від практики фінансування сфери культури за залишковим принципом. У культуру вкладають чималі кошти, тому й віддача має бути відповідною. Не може так бути, щоб одні колективи працювали на максимум, а деякі сільські бібліотеки чи клуби були зачинені при тому, що зарплатню отримують всі однаково. Кошти мають використовувати раціонально, а не для «проїдання».

Очільник громади наголосив, що для сфери культури, туризму та креативної економіки є необмежений простір для можливостей.

Щодо потреби фінансування культури, мене переконувати не треба. Ми вже заклали основу креативної індустрії і стратегії. Тепер нам важливо отримати підтримку депутатського корпусу. Тому це важливо, щоб проводити такі зустрічі і вибудувати стратегію розвитку галузі культури, – наголосив Тарас Кучма.

Обговорили й про пласт джазової музики, яку активно популяризують студенти музичного коледжу. Говорили про роль музичних шкіл, як основу для подальшого формування творчих колективів.

Також не оминули увагою діяльність дрогобицьких театралів, яких можна побачити не лише у виставах на сцені, а й мистецьких заходах на різних локаціях міста.

Під час обговорення теми приміщення, сцени, всі зійшлися на думці, що одного закладу міського народного дому, який очолює Петро Кос, не є достатньо. Це – попри те, що життя у Народному домі вирує на повну, адже тут навчають дітей та молодь. Є гостра потреба в облаштуванні сцени під відкритим небом, де можуть систематично відбуватися заходи. Також митці потребують транспорту та інвестицій у костюми. Якщо говорити про розвиток колективів, то тут є потреба в ефективному менеджменті та промоції.

Розглядаючи поєднання творчих колективів з креативною економікою, керівниця управлінні інвестицій та економічного розвитку Леся Лазунда наголосила, що передовсім креативна економіка – те, що приносить додаткову вартість. Посадовця вбачає розвиток не лише колективів, а поєднання мистецьких чи туристичних заходів на території громади з діяльністю крафтовиків, створення маршрутів сільського туризму, промоції локальних продуктів.

Модератором заходу виступив директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

Цей план, вочевидь, вдасться реалізувати сповна у післявоєнний період, але вже цього року розпочинають процес формування Стратегії.

Перейти до вмісту